Dijous, 23 Maig 2019

La guia de l’espectacle casteller més gran del món

El Concurs compta amb unes especificitats que no es veuen en les diades habituals. Tres actuacions emmarcades en un mateix marc, premis i penalitzacions formen part d'un conjunt de normes que prenen forma un cop cada dos anys

El Concurs de Castells de Tarragona és l’única jornada en la qual les puntuacions dels castells prenen força. Tot i que en diverses actuacions cada casteller o colla efectua de forma interna els seus càlculs per saber qui ha fet millor actuació, és en el Concurs on s’estableix una classificació oficial. El valor de cada castell està determinat en una taula de puntuació segons la seva dificultat

42 colles dividides en tres sessions

   

 

Després de l’edició del 2010 el Concurs va fer un salt endavant i, a més de l’actuació amb les millors colles castelleres, s’hi va afegir primer l’edició del dissabte i després la de Torredembarra. D’aquesta forma en el 2012 ja van participar 32 colles, per 14 de l’edició anterior.

Aquest diumenge, per tant, la Tarraco Arena veurà les 12 millors colles castelleres, amb l’excepció dels Minyons de Terrassa que no participen al Concurs per diferències en la forma d’entendre aquesta actuació. El dia anterior s’hi aplegaran 19 colles.

La diada de Torredembarra va entrar a la biennal del Concurs de Castells en l’edició del 2014. Anteriorment aquesta actuació se celebrava en anys senars en el Concurset, del qual ja n’acumulava nou edicions. La Colla Castellera de Figueres va guanyar aquest diumenge la primera sessió d’aquest Concurs de Castells 2018.

Cinc rondes per fer tres castells

El sistema de rondes en el Concurs de Castells varia una mica del que es pot veure en qualsevol diada. El que crida més l’atenció és que no es tracta d’una actuació on s’efectuïn els tres castells més la ronda de pilars. D’aquesta forma, les colles tenen cinc rondes en les quals se’ls acabarà sumant les tres millors construccions.

La majoria d’aquests castells es veuran de forma individual. En cas que el castell sigui inferior al 4de9 amb folre s’efectuarà en ronda conjunta.

Peus i intents desmuntats

En aquestes cinc rondes les colles només podran fer sonar les gralles, i per tant fer un intent vàlid, en cinc ocasions. Així mateix si una colla desmunta un castell un cop ja s’ha enlairat, aquest ja computarà com un dels castells efectuats i havent de passar ronda sense sumar cap punt. Com a novetat, a partir d’ara un peu desmuntat ja no tindrà penalització.

Alhora, el Concurs va afegir fa 2 anys criteris per tal d’agilitzar la diada i que no s’allargui tant. Mentre en una diada convencional les colles tenen la possibilitat de repetir de forma immediata un castell si encara no han sonat gralles, al certamen hauran de donar pas a la següent colla. Un cop s’efectuï aquest castell, la colla inicial podrà reprendre la seva construcció.

Es valorarà només 1 castell carregat

Aquesta edició incorpora una novetat destacada; dels tres castells que cada colla sumarà per a la classificació, dos d’aquests han de ser descarregats. És a dir, només es valorarà un sol castell carregat. La iniciativa s’ha acordat fent una clara aposta per la seguretat en els castells, donant més valor als completats.

Els castells sense folre puntuen més que els de 10 emmanillats

També hi ha un canvi en la valoració de les estructures del subgrup 1 del grup 7. En aquesta nova taula, els castells sense folre tindran més valoració que els castells de 10 amb folre i manilles.

Penalitzacions

El Concurs de Castells també compta amb un jurat que determina el resultat de les construccions. De la mateixa manera hi ha un seguit de normes que s’han de seguir per tal de validar cada castell. En aquestes també s’especifiquen una sèrie de casos en els quals s’atribueix una penalització. En elles hi trobem si s’excedeix el temps de realització dels castells, no fer l’aleta o una mala col·locació de l’aixecador.
Com a novetat, des d’aquesta edició s’introdueix una nova penalització que castigarà els enfonsaments que es puguin produïr, que en la majoria dels casos es produeixen en castells amb folre i manilles.

De totes formes aquestes penalitzacions no resten punts i només prenen valor en cas d’empat entre dues colles.

Premis

Un cop detallada la classificació general del Concurs, s’atribueix un premi econòmic a cada colla segons la seva posició. En total es reparteixen 145 mil euros, amb un premi de 16 mil euros per la colla guanyadora. A aquests se l’hi han d’afegir un increment percentual segons la distància de la població de la colla respecte Tarragona.

El major aparador possible

El Concurs de Castells s’ha convertit en la diada castellera més internacional. En aquesta edició s’acreditaran més de 350 professionals d’arreu del món per cobrir el certamen.

 

   

FER UN COMENTARI

Escriu el teu comentari
El teu nom

Columna

Opinió