Madrid també fa castells

3
12.222 views

Josep Torreño
 @torrenyo

La Colla Castellera de Madrid va exhibir-se per primera vegada en públic aquest dissabte completant dos pilars de 4 a la plaça d’Espanya de la capital de l’estat. Un simbòlic però esperat debut després d’algunes setmanes preparant-se als assajos. A l’actuació van estar acompanyats pels Xoriguers de la Universitat de Girona, que el cap de setmana també actuaven a la Universitat Carlos III.
‘Els Gats’, com s’anomena la colla popularment, van actuar amb la camisa blanca provisional, però en un futur ho faran amb camisa vermella. Un color clàssic al món casteller i que també fa referència als colors de la bandera de Madrid.

Pilar de 4 debutant de la Colla Castellera de Madrid amb camisa blanca provisional

La formació ha sorgit entre un grup de la comunitat catalana resident a la capital d’Espanya, que es calcula que està formada per uns 70.000 catalans. De moment, amb l’ajuda del Centre Català de Madrid i la crida a les xarxes socials ja han aconseguit reunir prop d’una setantena de persones, una xifra molt similar de la majoria de colles catalanes durant els seus primers mesos de vida.
Entre els integrants de la colla hi ha castellers amb experiència, com l’Antonio Luis Osuna, un cordovès que va formar part dels Xics de Granollers i que actualment resideix a Madrid. El seu paper és important perquè forma part de l’equip tècnic que dirigeix els assajos.

De Vilafranca a Madrid

Un altre cas és el de la Irene Reina. És vilafranquina i fa uns quants anys que viu a Aranjuez, al sud de Madrid. La Irene va formar part dels Castellers de Vilafranca i va ser membre ni més ni menys que del pis de setens del primer 3de10fm carregat de la història, el 1998.

La creació de la colla la va sorprendre a través de les xarxes socials, i tot i que al principi no es creia la notícia, no va dubtar gens en participar en aquesta iniciativa. En la seva trajectòria als verds destaquen molts castells de gamma extra als troncs, però assegura que formar part d’aquest nou projecte, on fa les funcions de cap de canalla, també li fa molta il·lusió. A més l’acompanyen dues de les seves filles que són les enxanetes dels dos pilars de 4 debutants.

La Irene destaca el gran ambient que s’ha creat a la colla, on comparteix afició i passió amb gent que ha format part de diverses colles catalanes i que ara, per motius laborals o personals resideixen a Madrid, però també amb gent d’altres indrets d’Espanya i Madrid que, com a molt, havien vist castells per la televisió. Una de les grates sorpreses que ha tingut a la colla ha estat el retrobament casual, 20 anys després, amb en Fede, el seu antic professor de matemàtiques de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca. El Fede és un asturià amb arrels a Banyeres del Penedès que durant la seva breu etapa exercint a la capital de l’Alt Penedès també se li va contagiar l’afició pels castells, tot i que no n’havia fet mai. Un molt bon mestre de matemàtiques que també va ser-ho de qui signa aquest article i que des de 1996 treballa a Madrid.

De fet un dels dos pilars de 4 de dissabte, el de la fotografia, va estar format pel Fede a segons, la Irene a terços i la filla de la Irene, la Nahara, d’enxaneta. L’altre pilar, amb un tronc diferent, va ser en senyal de dol pel casteller de Gavà mort dissabte a Tarragona en un accident.

Els integrants del primer pilar de 4 de la colla, amb l’Àlex a baixos, en Fede a segons, l’Irene al terç i la Nahara d’enxaneta.

La colla de Madrid es reuneix al Colegio Delcroy, al barri de Chamberí, tots els divendres des de les 19h a les 20.30h, llogant el gimnàs i cobrint les despeses de les seves pròpies butxaques. Aquest és un espai escollit estratègicament amb la intenció de captar canalla de l’escola perquè coronin els seus castells, i de retruc, que s’hi afegeixin els seus pares a la colla.

La propera aparició en públic de la primera colla creada a l’estat espanyol està prevista pel proper 30 d’abril al Parc del Retiro, organitzada pel Centre Català de Madrid, presidit per José Ramón Casas, un barceloní que va arribar a Madrid a l’edat de 10 anys i que és també un dels impulsors d’aquesta formació.

L’escut de la Colla Castellera de Madrid

Amb la seva primera exhibició també s’han estrenat a les xarxes socials amb els perfils a Facebook i Twitter. L’escut ja és visible a les xarxes i com es pot apreciar es tracta d’un pilar entre mig de la senyera catalana i la bandera de la comunitat de Madrid on l’enxaneta corona la darrera de les set estrelles que hi figuren.

3 COMENTARIS

  1. Hola me ha echo mucha ilusión de que formeis una colla castellera en Madrid Yo tengo familia en Madrid yo soy grallera de la colla tirallongues de Manresa si necesitáis algo ya lo sabeis un saludo

  2. Molts ànims “gatos”, sempre endavant i visca els castells!!
    Força, equilibri, valor i seny!!!!

  3. És una idea genial! Com a exprofessora del Milà i Fontanals, com a penedesenca i com a amiga del Fede em fa una il·lusió molt especial. Amunt gatos!!!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here