Dijous, 24 abril 2025

Pit i amunt!, de Benet Iñigo. Aire fresc a la biblioteca de la divulgació castellera

|

Josep Torreño

El gran moment que viu el fet casteller, l’expansió pel territori i la popularitat als mitjans de comunicació generen un interès cada vegada més gran per aquesta tradició. Això però, no sempre vol dir que la població tingui un coneixement molt ampli de l’activitat. Entre altres coses, perquè comprendre el lèxic, la tècnica o simplement el motiu que porta a milers de persones a fer torres humanes no sempre és fàcil si no es viu de prop.

Per això s’han d’aplaudir publicacions com la que ha motivat a Benet Iñigo per escriure el seu primer llibre; Pit i Amunt! (Columna Edicions Grup 62) que avui surt a la venda. Iñigo és el cap de societat dels informatius de RAC1 i membre i excap de colla dels Castellers del Poble Sec. La seva experiència personal i professional li ha servit per resoldre de manera didàctica moltes de les claus que envolten el fet casteller. I ho fa amb un llenguatge molt planer i entenedor per apropar a tothom que tingui interès per saber més sobre l’exponent més internacional de la cultura popular catalana.

Publicitat

La dissecció d’un 3 de 10 amb folre i manilles argumenta el relat de Pit i Amunt!, i a partir de les característiques tècniques de cada pis desenvolupa algun concepte; Des dels valors clàssics que s’associen als castells, la incorporació de la dona, la conciliació familiar, la seguretat, l’esportivització… I a partir d’aquests elements dona algunes pinzellades perquè el lector es pugui fer una idea “d’on venim, on estem i cap a on anem”.

Qui se’l llegeixi no sabrà tots els secrets per fer un 3 de 10, però aspiro a que li neixin unes ganes insuperables de fer-lo.

El llibre conté nocions tècniques, algun apunt històric o dades rellevants, que segons l’autor són “elements indispensables per entendre que són els castells”. Ara bé, l’eix central del llibre són les emocions que han viscut alguns castellers aportant el seu testimoni, responent què viuen i com ho viuen. “Crec que des de fora la gent admira les construccions que fem però sobretot es pregunta per què. Veu la vitalitat que hi ha dins les colles i es pregunta per què…”. D’aquesta manera Iñigo creu que les vivències, alegries, emocions, o la implicació en les respectives colles dels testimonis fa que s’acabi convertint en la manera més efectiva d’acostar-se al públic neòfit, és a dir, “a través de les persones, dels castellers”. Unes experiències que també ha viscut el periodista barceloní al llarg dels 18 anys que fa que vesteix la camisa dels del Poble Sec. “Mentre l’escrivia m’he submergit en les sensacions que jo mateix he viscut en primera persona o que he pogut compartir amb altres castellers de la meva i d’altres colles”. Iñigo reconeix que això li ha servit per posar en valor allò que li han aportat els castells, però també “el què m’han tret”.

Em donaria per més que satisfet si algú es llegeix el llibre i entén una mica millor perquè els castellers fem castells. 

No és la primera vegada que trobem una publicació adreçada al públic neòfit, però el cert és que amb Pit i Amunt! entra aire fresc a la biblioteca de la divulgació castellera. Tan fàcil com no abusar de la tècnica o el lèxic d’aquesta tradició, sovint complicada d’explicar i comprendre. Un petit glossari ben escollit amb paraules bàsiques complementat al final del llibre és suficient per introduir-se en aquest apassionant món i no anar perdut per les places, veient-los per la televisió o escoltant les retransmissions per la ràdio on Benet Iñigo també participa a Castells RAC1.

L’autor afirma que qui se’l llegeixi “no sabrà tots els secrets per fer un 3 de 10, però aspiro a fer que li neixin unes ganes insuperables de fer-lo. I que la pròxima vegada que vagi a plaça no només vegi una construcció sinó una colla amb totes les seves vessants i moltes persones cadascuna diferent.”

I és que els castells són molt més que jugar amb la gravetat per anar a cercar una fita mai assolida per una colla determinada, des del castell més petit fins al més difícil. Fer castells humans es transforma gairebé en una manera de viure però també en una addicció. Una addicció bona, esclar. Per això els castellers que també adquireixin el llibre s’hi sentiran identificats amb els testimonis protagonistes de cada pis; Des d’un casteller que ha deixat la pràctica als 72 anys per culpa d’una malaltia i no per tenir l’esquena massa forçada després de tota una vida fent castells, o un altre que acaba de ser pare de bessons poques hores abans que la seva colla intenti la torre de 9, sense que l’estrena de la paternitat no l’impedeixi anar a plaça i pujar a les manilles.

Que és el que fa que els castells enganxin tant? Benet Iñigo creu que és difícil respondre aquesta pregunta i que cadascú és diferent i per això tindrà una motivació diferent. “Hi poden clavar arrels persones extremadament competitives i amants de l’adrenalina, com també persones que sobretot en valoren el component social, que hi veuen un espai col·laboratiu i que és expressió de la seva identitat.”  Sigui per una cosa o per l’altre “quan entres al remolí és molt difícil sortir-ne, i els castells no paren de girar” afirma.

El panorama casteller actual gaudeix de molta popularitat, viu el seu millor moment de forma i són reconeguts internacionalment. Evidentment també hi ha coses que no s’estan fent bé i caldrà revisar algunes coses. Però Benet Iñigo ho té clar. Si d’aquí 10 anys hagués de revisar el seu llibre per relatar i actualitzar la salut dels castells li agradaria que la descripció de les emocions i vivències que aporten siguin pràcticament les mateixes perquè “crec que és el que ens ha portat fins aquí.” 

Pit i amunt! dona la benvinguda a l’estiu, una bona època per gaudir de la lectura i també dels millors castells, la combinació perfecta ara que la temporada agafa més intensitat. Una eina més que recomenada per introduir-se en l’art efímer de les torres humanes admirades a tot el món.

Primeres presentacions del llibre:  
27 de juny a Terrassa (a la seu dels Minyons, c/ del Teatre, 4) a les 19h
1 de juliol a Igulada (a la seu dels Moixiganguers, Pl. Catalunya 1) a les 13h
10 de juliol a Barcelona (Casa del Llibre, Rambla Catalunya, 37) a les 19h

A la venda en aquest enllaç.

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a X

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Més notícies