Verds, Vella i Minyons cedeixen els drets d’imatge a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

0

Les tres colles han comparegut avui en roda de premsa davant dels mitjans de comunicació a Sitges per fer pública la cessió dels drets d’imatge a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i presentar un document sobre la impossibilitat de cedir la propietat intel·lectual per una activitat que no en genera.

La cessió dels drets d’imatge dels Castellers de Vilafranca, de la Colla Vella Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) s’ha prolongat fins avui després que l’entitat que aplega totes les colles del país hagués reclamat com a condició indispensable la cessió, també, de la propietat intel·lectual.

El Registre de la Propietat Intel·lectual del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya assegura que els castells no tenen drets de propietat intel·lectual, tal com han mantingut les tres colles en els últims mesos. Així mateix, el Registre de la Propietat Intel·lectual considera necessari que els castellers i castelleres cedeixin també els seus drets d’imatge, una tesi defensada des del passat mes de març a l’Assemblea de Mollet per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i que, en aquests moments, també accepta la CCCC, tot i negar-la inicialment.

A consultes de les colles presents avui a Sitges, que han exposat els seus motius davant la premsa, fan avinent de la impossibilitat de cedir la propietat intel·lectual de les exhibicions castelleres perquè no en generen. En canvi, sí que en genera una fotografia d’un castell, una pintura o una emissió perquè hi ha l’enquadrament d’un autor al darrere.

Aquest ha estat el principal escull, les últimes setmanes, perquè es fes efectiva la cessió dels drets d’imatge a la Coordinadora perquè els gestionés de forma col·lectiva, i els facilités a la Xarxa de Televisions Locals (XAL) i a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Una afirmació per aclarir dubtes

L’acte públic d’aquesta tarda s’emmarca en la voluntat de “construir plegats i en una sola direcció en favor de tot el col·lectiu de colles castelleres”, segons han assegurat els tres presidents.

El president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha lamentat que “se’ns hagi acusat de deslleials per exigir transparència i mostrar una disconformitat amb una exigència que no tenia fonament legal”, assegurant que sempre “s’ha volgut treballar en benefici col·lectiu de les colles”.

Al seu torn, Joan Badell, president dels Castellers de Vilafranca, ha dit que “la Coordinadora hagués hagut d’informar de manera més adequada sobre el tema de la propietat intel·lectual”. A més a més, s’ha mostrat sorprès del “silenci públic de la Coordinadora en alguns moments d’aquest procés, quan la intenció de les colles ha estat, en tot moment, cedir els drets d’imatges de forma gratuïta”, sense la propietat intel·lectual.

Jordi Juanico, president de Minyons de Terrassa, ha refermat la “total voluntat de cedir aquests drets” i ha qualificat de llastimós que les decisions “s’hagin hagut de prendre a corre-cuita quan en altres reunions de la coordinadora ja s’havia manifestat aquest punt de vista”.

Punt final per a una entesa necessària

Albert Pedret s’ha mostrat taxatiu en la “missió de seguir treballant plegats” i ha negat cap possibilitat d’escissió dins la Coordinadora, tot i que ha manifestat la “sobirania” de totes les colles per seguir prenent decisions col·legiadament.

L’acte públic d’avui posa punt i final a un desacord que s’ha anat prolongant aquests darrers mesos i que, amb la signatura d’avui, es dóna per tancada. A partir d’avui, cal que les colles puguin concentrar-se “en assajos i en la preparació dels castells per aquesta temporada” i donar per tancat aquest capítol, han coincidit els tres presidents.

Reviu la roda de premsa en aquest enllaç:

EN DIRECTE | Roda de premsa conjunta de la Colla Vella, Verds i Minyons

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.