35 anys de l’actuació dels Castellers de Barcelona a Dinamarca

1
1088

Pep Ribes

Doncs si, avui 20 de juny, fa 35 anys que els Castellers de Barcelona arribaven i actuaven a Dinamarca per fer castells. Fins el moment fou el punt més llunyà on una colla castellera actuava i el primer cop que en un sol viatge, una formació ho feia en tres països diferents. I res millor que poder fer memòria d’aquell gran viatge que vaig tenir la sort de viure en plena adolescència.

La “masculina” colla castellera de Barcelona, amb 100 castellers, acompanyats pels grallers de l’Acord de Vilanova, iniciaren el 16 de juny de 1982, la seva tercera gira -el 1979 els va portar a França i Alemanya, i el 1980 a París, entre d’altres- amb motiu de la participació a la “Kielerwoche” (Setmana de Kiel), una important regata de vaixells, plena d’activitats alternatives. Els joves dirigents de la colla, com havia passat en els dos viatges anteriors, van fer mans i mànigues per fer actuacions a França i altres indrets d’Alemanya –com tornar a visitar a una gran amiga de la colla, Matilde Romagosa i els catalans de Wolfenbütel- i fer el salt a Dinamarca, viatge en vaixell inclòs. Els diners, la logística i les ganes de viatjar van fer possible el que semblava complex.

Foto amb uns joveníssims Jaume Montolio, Pere Borrut, Josep Sala (fill), Pep Ribes i a sota, Enric Ribes

Carretera i manta! Nou dies de viatge en autocar, 11 actuacions i castells a dojo, amb el tres i el quatre de set com a principals reclams. Després d’actuar el 16 de juny a Le Creusot, el 17 i el 18 a Hannover i la tarda del 18 i el 19 a Wolfenbütel, el dia 20 de juny els Castellers de Barcelona plantàvem  castells a Kiel. El mateix dia 20, vaixell i cap a Dinamarca. Un ferry bellugadís per aigües del Bàltic, on d’amagat la colla va plantar una torre de sis en ple viatge, i que ens va deixar en el punt més proper a la capital. La tarda del dia 20, malgrat el cansament d’un dia llarg, es va fer una clàssica de castells de set i fins i tot al vespre un pilar a l’entrada del famós Parc Tivoli de Copenhagen. Ritme frenètic però amb il·lusió al cap i al cos. L’endemà dia 21 visita a l’Ajuntament i com no foto de família davant la ‘Sireneta’. De tornada a casa pas inevitable per Strasbourg, on es va visitar de nou la seu del Consell d’Europa –ja ho havíem fet el 1979- per acabar celebrant, amb una festa catalana després dels pertinents castells, la revetlla de Sant Joan al barri de l’Elsau.

Pilar de 5 a les portes del Tívoli

De fet aquestes actuacions a Copenhagen van ser fins l’any 1992 el punt més llunyà on havia arribat una colla. El viatge a Houston i San Antonio de la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’abril de 1992, van ser el relleu.

Com també el fet de que no va ser fins el 1993, quan una colla actuava a més de tres països en un mateix viatge. En aquest cas van ser els Castellers de Vilafranca que en el seu periple a Eslovènia el juliol de 1993, van fer castells a França, Itàlia, Eslovènia, Àustria i el Principat de Mònaco. Un fet, actuar a 5 països diferents, que encara ningú ha pogut repetir.

Foto de família de l’expedició barcelonina davant l’estàtua a la Sireneta de Copenhagen

1 COMENTARI

  1. Ostres!!! que guay aquest article… com passen els anys. Ja veig que encara no havien dones a la colla, però estavem a punt d’arribar 😉

    No tens una foto d’aquests nois a l’actualitat??

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.