En David Tudela té 38 anys i en fa 14 que forma part dels Castellers de Vilafranca. A la seva colla a banda de ser un habitual a les pinyes i folres dels castells també ha ocupat responsabilitats a la junta, com la vicepresidència de l’àrea de màrqueting. Fa poc més d’un any va ser proposat per ser allò que tants vilafranquins somien: Ser administrador de la festa major de Vilafranca. Tudela no va deixar escapar aquesta oportunitat i des del primer dia, els castells i la Diada de Sant Fèlix en particular, van ser un dels principals motius per intentar millorar de “La Més Típica de Catalunya”.

Ha valgut la pena?

Molt. Són 10 mesos de treball però val la pena. La recompensa de fer una festa major i que surti bé és molt gran. Molta gent ens ha aturat pel carrer i ens ha agraït i felicitat. Això et fa sentir molt orgullos.

I amb el tema castells us han felicitat?

Hem tingut felicitacions a nivell organitzatiu de les colles. Estan molt contentes des del primer dia que les vam anar a veure, de com les vam tractar, els intercanvis d’opinions…No només es anar a contractar unes colles, ho fas en nom de Vilafranca i anàvem a contractar les millors. El que intentes fer és que se sentin bé a casa teva.

Però aquests tractes i negociacions es fan cada any

Crec que sí, no vé des de l’any passat ni d’en fa 10. Sant Fèlix per sort és una diada molt mediàtica i  vé molta gent a veure-ho, també hi ha més mitjans de comunicació d’aquí i de fora, les colles cada vegada porten més gent, la gent es demana festa per venir… Tot això passa des de fa molts anys i tard o d’hora s’havien de prendre mesures.

I aquest any les heu dut a terme.

Era un bon any. Al caure en diumenge es podien fer alguns canvis i intentar millorar. No sé si els anteriors administradors ho havien fet això d’escoltar a les colles però per nosaltres era una prioritat. Com a casteller et diré que a moltes places hi hà la mateixa problemàtica que a Sant Fèlix; Costa molt entrar, no hi ha espai… També s’agraïría que la part que contracta pogués parlar amb les colles per veure com es pot millorar els accessos i trobar-se millor a plaça, és bàsic!

S’han fet uns canvis que han servit per cuidar una mica més la diada, li feia falta

La intenció era aquesta i esperem que els propers administradors segueixin l’exemple i que ho millorin. Que les colles entréssin a plaça amb un cert ordre i és trobessin còmodes i no tinguessin problemes a l’hora d’entrar a plaça…Crec que la millor manera va ser com ho vam fer.

Almenys la diada va començar més puntual que mai!

No recordo cap Sant Fèlix que hagi començat a les 12.30h i a les 12.32h la primera colla ja tingués posats els quarts del 4de9 amb folre i agulla. Si faig memòria no la recordo. Un altre punt destacable és l’agilitat de la primera ronda, a les 13.10h ja teníem la primera ronda feta, amb castells com el 4de9 amb folre i agulla, el 3de10fm, el 3de9 amb folre i agulla…castells molt complicats tant a l’hora de muntar-los com per fer-los.

Tot aquests canvis ténen a veure amb el resultat de l’actuació?

Una altra de les nostres prioritats era trucar a les colles el més aviat possible, ho demanàven a crits i al febrer vam donar una resposta a les colles que venien a Sant Fèlix. Realment, per molta experiència castellera que tinguis et guies per sensacions. I quan intercanvies punts de vista, maneres de fer, és possible que et puguis decantar més per un cantó o per l’altre, però al febrer no saps què pot passar a l’agost. La prova la tenim amb la Joves de Valls. Ningú posa en dubte el compromís de la Joves amb Vilafranca, però és cert que sis mesos abans sortia com la colla de fora que feia millor actuació per Sant Fèlix. Va venir enguany i va fer una actuació molt digna però és cert que és inferior a les demés. Tot i així van recuperar la torre de 9 després de 14 anys, això és d’admirar, també va intentar el 5de9f, però tots sabíem com hi arribaven. Ara mateix la Colla Joves és una colla a tenir en compte, en plena progressió i que tornarà a agafar el nivell demostrat en els últims anys ben aviat.

És el millor Sant Fèlix…

Part de la culpa que es veiés el millor Sant Fèlix de tots els temps sí que ens ho atribuim als administradors perquè hem volgut saber els neguits de les colles, però també hem volgut  castells.

Durant la processó se’m va acostar una dona del públic i em va dir: “veus nen com havíes d’haver dut la Jove de Tarragona

Com sempre, no?

Nosaltres els vam dir que a Vilafranca entenem quin és l’ordre de diada més important per cada colla (Santa Úrsula per les de  Valls, per Minyons prossiblement la seva diada, per la Jove de Tarragona Santa Tecla…) com és lògic i comprensible, però sobretot vam demanar a les colles que aquest compromís que han tingut durant tants anys amb Vilafranca els hauria de fer estimar Sant Fèlix d’una manera com si fos la seva segona diada. Els hi volíem provocar aquest neguit.

Doncs van tenir una gran resposta i un gran compromís. Però algú us ha recriminat haver escollit a la Colla Joves?

Sí. Per exemple durant la processó se’m va acostar una dona del públic i em va dir: “veus nen com havíes d’haver dut la Jove de Tarragona?”. Suposo que a data d’avui no seria capaç de dir-m’ho, veient  el resultat (per desgràcia) que ha tingut la Colla Jove aquest any. La Jove és una gran colla i és recuperarà, però possiblement no hauria arribat amb les millors garanties a Vilafranca.

Aida Gil, Ramon Güell, David Tudela, Anna Grabalosa i Miquel Àngel Salt, el quintet administratiu de la festa major 2015 (Foto Ray Molinari)

Ara hi ha moltes colles amb molt nivell que podrien ser candidates a Sant Fèlix

I tu apostes per unes. Antigament era molt fàcil, hi havia 4 colles i punt. Ara n’hi ha almenys cinc que podrien venir. Vam fer una aposta i crec que va ser encertada.

Les noves iniciatives, com el cordó de seguretat, l’entrada a plaça dividida per dos carrers, etc, van funcionar i crec que tothom n’està content…

Sí, es van sorprendre per l’espai que hi havia per entrar. Molta gent deia que això no funcionaria, però fins i tot els mateixos balls de la festa major els va sorprendre de lo bé que va anar, podien ballar sense dificultats, amb el públic a prop però sense que s’aboqués. Les colles castelleres es van col·locar ràpidament, excepte els Minyons, però perquè eren una gentada!

Aquell mateix dia de Sant Fèlix més d’una persona que va criticar la decisió de portar només quatre colles ens van donar la raó de que més colles no hi caben.

Quatre colles sí. Ara, cinc colles a plaça no hi caben…

Llegeix també  Els Moixiganguers se superen anotant-se la tripleta vilafranquina

Aquest és un altre dels arguments que m’agradaria aclarir. Havia gent que al febrer o març em va escalfar el cap amb si havien de venir 4 o 5 colles. Nosaltres vam fer un estudi molt heavy per saber si poden entrar 4 colles o 5 colles: Què ha de venir, com ha de venir, etc… A mi m’emprenya una cosa i és que, sense que la gent tingui informació, sense que la gent hagi parlat amb les parts implicades, s’opini o es critiqui d’una manera molt bèstia sense saber realment el què està passant.

Per què?

Vam parlar-ho amb Protecció Civil, amb serveis sanitaris, amb les pròpies colles….Cap de les colles de fora que van venir a Sant Fèlix ni part d’un sector dels Castellers de Vilafranca, ni la Jove de Tarragona, que finalment va quedar-ne exclosa, cap veia viable tenir 5 colles a la Plaça de la Vila. Nosaltres tampoc, però no per això vam deixar d’intentar encabir 5 colles, més enllà del pressupost.

Quins estudis vau fer?

Vam demanar estudis de la superfície de la Plaça, de la seva capacitat. Vam fer una valoració de la gent que podrien portar les colles i vam mirar de resituar els serveis sanitaris a la Plaça en el cas que fossin 5 colles… En definitiva certs factors on l’única cosa positiva que podríem treure seria la quantitat de grans castells que veuríem, però pesàven més els inconvenients. Aquell mateix dia de Sant Fèlix més d’una persona que va criticar la decisió de portar només quatre colles ens van donar la raó de que més colles no hi caben.
El mal ja està fet, això és el que em dol. Està molt bé opinar, però opina amb informació a les mans, amb estudis a les mans, valorant els pros i contres, i quan tinguis tota la informació llavors parlem-ne. El temps ens ha donat la raó, no només amb 4 o 5 colles, amb molts altres aspectes.

Sobre l’horari de la diada:
Tothom recordarà el que es va fer, però no a quina hora va acabar

Foto David Tudela

Es van veure gairebé tota la gamma de castells amb construccions amb agulla, castells de 10, nets…pilars de 8…L’horari no va afectar tant respecte a altres edicions. També es va parlar de fer castells simultanis a Sant Fèlix.

És molt fàcil parlar i dir que Sant Fèlix ha de ser a l’antiga, tot alhora. Primer que les colles es neguen. No dic que no sigui possible, s’ha d’estudiar molt bé. Per què? Perquè es poden donar situacions que poden crear conflictes en una diada que no s’ha provat mai. Abans s’ha de provar en una diada local, com han fet a Tarragona o Barcelona. Podríem provar-ho a Vilafranca, tenim moltes diades i valorar què s’ha de millorar i què no, i a partir d’aquí comencem a establir unes bases. Però unes bases de desenvolupar situacions que ens podríem trobar en una diada.

Com ara?

Com ara què passa si dues colles tiren castells a la vegada. S’haurien de posar d’acord entre elles? El món casteller és sobirà, però no és tonto. De vegades és molt difícil que dues colles es posin d’acord entre elles per a veure qui tira primer. Les coses han de quedar d’una manera més o menys reglada o escrita per evitar possibles confusions, problemes o situacions compromeses, i a partir d’aquí, quan ho proves et sortiran mil i un errors. Però no ho pots provar a Sant Fèlix. Lo del cordó de seguretat, per exemple, podría haver no funcionat, però vam escoltar la gent, les colles, vam treballar-ho molt durant mesos perquè funcionés.

Crec que Vilafranca ha de tenir un consell assessor casteller, com hi ha el de la festa major. Un consell casteller no per pressionar, ni obligar ni decidir pels administradors.

Vau estudiar un Sant Fèlix a l’antiga?

Vam el·laborar un reglament amb 25 punts per una diada tipus. Però se’ns tirava el temps a sobre, no es podía fer. Necessitem consens a les colles, que tothom estigui d’acord, que tot funcioni, però era molt arriscat provar-ho de cop i volta. Potser en altres actuacions es pot provar i després adaptar-ho a Sant Fèlix. Tot evoluciona i la diada de Sant Fèlix no es pot quedar enrere. A Tarragona per exemple ho han provat i no a tothom li ha agradat.  A més, la diada de Sant Fèlix és molt complexe, on es veuen els castells més importants del moment. Tothom recordarà el que es va fer, però no a quina hora va acabar.

Del passat Sant Fèlix, amb què et quedaries i amb què no?

Em quedaria amb el global de les quatre colles. Ha sigut el millor Sant Fèlix de tots els temps i aquest era el nostre objectiu. Estem contents per tot, pels castells, les reaccions de les colles, pels missatges d’agraïment dels seus presidents…
Com a part millorable el cordó de seguretat no va funcionar al 100%. La Colla Joves va tenir problemes per entrar a plaça, per l’aglomeració de gent, però ara amb l’experiència viscuda pot millorar fàcilment si des de l’inferior del Carrer de la Cort s’obre més el pas, d’aquesta manera haurien entrat abans.

Alhora d’anunciar qui vé o qui no vé a Sant Fèlix és important que primer ho sàpiguen les colles, en segon lloc els mitjans i tercer la resta del món casteller i aficionats.

I sobre el retorn dels Minyons a la diada?

Vam tenir molta comunicació amb ells. Estaven contentíssims per tornar a Vilafranca, els Minyons s’estimen Vilafranca, com les altres colles.
Nosaltres els hi vam dir que els administradors no som ningú per dir-los quan han de fer vacances o quan no, l’únic que demanàvem és que vinguéssin al 100%. No posàvem en judici el compromís dels Minyons, però sí que volíem una resposta pels vilafranquins, per la gent que venia a veure la diada.

Quin consell donaries als administradors de la festa major de 2016?

Per començar jo crec que Vilafranca ha de tenir un consell assessor casteller, com hi ha el de la festa major. Un consell casteller no per pressionar, ni obligar ni decidir pels administradors. Aconsellar vol dir; “creiem que hi ha això però vosaltres decidiu”, que és molt diferent.

Dit això als administradors de l’any vinent els diría que facin una valoració de les colles a final de temporada i que vagin ràpid per decidir quines han de venir. És important pels calendaris de les colles.
D’altra banda el tema de comunicació. A nosaltres no ens va acabar de rutllar perquè vam tenir algun problema amb l’enviament del correu a la premsa, però el pla de comunicació era bo. Alhora d’anunciar qui vé o qui no vé a Sant Fèlix és important que primer ho sàpiguen les colles, en segon lloc els mitjans i tercer la resta del món casteller i aficionats.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.