El món casteller ha presentat aquest dijous a Barcelona les línies generals de la temporada 2022, que evidencia el retorn a la normalitat prepandèmica amb un calendari atapeït de diades i la cirereta del Concurs de Castells. Serà, en aquest sentit, un any “històric” i “extraordinari” passi el que passi a plaça, ha dit el president de la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Joan Ibarra en l’acte d’inici del curs, celebrat aquest vespre a l’Antiga Fàbrica Damm. La Coordinadora ha presentat el premi ‘El pilar’ (per a colles que hagin desenvolupat alguna acció social destacada) i ha confirmat un acord amb TVC, la Xarxa i Som per garantir la transmissió de diades, per primer cop amb els drets d’imatge de totes les colles.
El món casteller es prepara per “esborrar” el record dels anys 2020 i 2021 i abraçar la normalitat de les diades massives, amb el Concurs de Castells a l’horitzó. Serà una temporada normal, en el millor sentit del terme, “però abans de començar ja sabem que serà històrica, perquè podem tornar fer castells, i el món casteller ha aguantat el sotrac i els entrebancs per fer-ho”, ha remarcat Ibarra en declaracions a l’ACN.
Sobre el curs de la temporada, el president de la CCCC ha posat sobre la taula la intensitat del calendari de diades que ja està tancat, i que ja aquest primer cap de setmana en sumarà 25. “La temporada està més forta que mai amb programacions de totes les colles amb calendaris carregats. Un símbol que l’activitat està forta”, diu el responsable de la Coordinadora.
A més serà l’any del retorn del Concurs de Castells, a la Tarraco Arena de Tarragona l’1 i 2 d’octubre. De convocatòria biennal, el 2018 se’n va celebrar la darrera edició convencional. El 2020 es va veure ajornat per la pandèmia. Ibarra ha dit que la data està ben marcada al calendari, ja que entre altres coses servirà “de termòmetre” del moment de les colles.
“Veurem què passarà aquest 2022 però hi posarem tot l’esforç perquè sigui com havia estat”, ha manifestat sobre el nivell i els èxits que puguin aconseguir les colles després de dos anys de poca activitat. Ibarra està convençut que es portaran a plaça molts castells de gamma alta, i que reeixiran.
Amb 103 colles actives (una menys que abans de la pandèmia), la Coordinadora creu que és d’hora per conèixer l’abast de l’impacte de la pandèmia, però creu que el calendari dona mostra de la seva resistència. Ibarra també ha apuntat que no fa gaires anys el nombre de colles no superava la cinquantena, i en aquest sentit considera normal que alguna pugui no continuar, amb o sense pandèmia
Les novetats del curs
La CCCC ha presentat també aquest dijous la campanya de comunicació ‘Jo faig castells’, amb símbols d’identitat de tot el territori (i alguns de familiars com el personatge del ‘Mic’ del Canal Súper 3), per difondre l’activitat castellera en diferents canals i formats.
En l’acte d’aquest dijous també s’ha presenta el guardó ‘El pilar’, que es lliurarà en endavant a a les colles que hagin desenvolupat alguna acció o activitat social destacada en la temporada anterior. En aquesta primera edició el guardó s’ha entregat simbòlicament a totes les colles, tenint en compte el desert d’activitats dels dos últims anys.
L’altra novetat que s’ha presentat són les activitats i iniciatives que la comissió d’equitat de la CCCC emprendrà aquest any per treballar per la igualtat de gènere “i que les colles siguin molt més inclusives en aquest sentit”. Entre altres iniciatives, se celebrarà la quarta Jornada de l’Equitat, una iniciativa per abordar temes d’igualtat en clau de gènere, però també d’ètnia i condició sexual
Drets d’imatge de totes les colles
Durant l’acte també s’ha escenificat l’acord al qual ha arribat la Coordinadora amb TVC, la Xarxa de Televisions Locals i el grup Som per garantir la retransmissió de les diades més importants (una vintena), per primera vegada amb els drets d’imatge de totes les colles.