Diumenge, 22 desembre 2024

El Museu Casteller de Catalunya a Valls obrirà divendres vinent després de dècades d’entrebancs

La Generalitat, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Valls signaran un conveni per impulsar l'equipament

|

El pròxim divendres 8 de setembre s’obriran les portes de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya a Valls, després de dècades d’entrebancs i de dates posposades. Malgrat això, la museografia s’ha actualitzat i hi apareixen fites destacades com el 3 de 9 sense folre carregat pels Xiquets de Valls el 2019 o el pilar de 9 dels Castellers de Vilafranca, per Tots Sants de l’any passat. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha assegurat que el museu té una “triple dimensió: de ciutat, de país i universal”. L’equipament compta amb elements audiovisuals i immersius. A més, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls han avançat que signaran un conveni per impulsar l’equipament fins al 2026.

Durant la segona meitat del segle passat, l’historiador i fotògraf vallenc Pere Català Roca ja va imaginar el Museu Casteller i el 1977 ho va posar sobre la taula al Congrés de Cultura Catalana, fins al punt que l’any següent, el 1978, es va reunir per primera vegada una comissió per tirar endavant aquest equipament. Ja entrant al segle XXI, es va canviar diverses vegades la ubicació del museu, fins que el juny del 2009 es va anunciar la proposta definitiva, amb un edifici de l’arquitecte Dani Freixes. El 2015 es posaria la primera pedra i dos anys després, es van finalitzar les obres per donar pas a la museïtzació de l’espai.

Publicitat

Amb el museu a punt d’obrir, la licitació per explotar l’equipament va quedar deserta, després va arribar la pandèmia i, finalment, un problema burocràtic tornava a atraçar l’obertura aquest mateix any. Ara, gairebé 50 anys després d’aquella primera idea de Museu Casteller, el centre obrirà les portes convidant els visitants a conèixer els castells i tot el món que l’envolta. L’alcaldessa de Valls s’ha centrat en la inauguració de l’equipament, tot i això, ha assegurat que durant la seva etapa com a batllessa “a cada entrebanc, hem trobat solucions”.

Nou conveni

Actualment, l’empresa que gestiona l’equipament ho fa amb un contracte d’un any. Aquesta va ser la solució provisional del consistori després de l’informe de l’Oficina Nacional d’Avaluació, un organisme del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, que va detectar problemes administratius en el plec de clàusules original. Ara, les tres administracions impulsores (la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls) han comentat que signaran un conveni per “assegurar el funcionament” del museu fins al 2026, ha dit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Serà un acord econòmic que de moment no han volgut detallar.

Llegeix també  Els Minyons de Terrassa seran la gran novetat a la Diada de la Fira de Santa Teresa del Vendrell

En aquell moment, valoraran com funciona el museu i si cal fer-hi millores. Farré ha insistit que amb l’obertura del museu “no acaba res”. “És un punt i seguit, serà un museu viu que evoluciona i que continuarà creixent”, ha vaticinat. La consellera ha remarcat que el nou centre “uneix cultura i identitat”.

Força, equilibri, valor i seny

Pel que fa al relat museogràfic, l’espai segueix els principis castellers: força, equilibri, valor i seny. Hi ha projeccions audiovisuals, continguts immersius per sentir les sensacions dins d’un castell o elements gràfics per explicar la història del món casteller. A més, s’organitzaran visites guiades, familiars ludificades o un programa pedagògic per a les escoles.

Farré ha destacat que el museu tindrà una “triple dimensió”. Dimensió de “ciutat” perquè permetrà “recuperar” el centre històric, tot i que ha assenyalat que no resoldrà el problema d’aquest barri, però que sí que serà “un element molt potent que sumarà”. L’alcaldessa també ha anomenat la dimensió de “país”, subratllant que serà un museu “singular i únic”, i recordant que els castells “ens identifiquen com a país”. Finalment, en la dimensió “universal” s’ha referit al fet que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: “són vivències i valors, solidaritat, ajuda mútua, cohesió”, ha apuntat.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, s’ha fixat en la “projecció a nivell de territori”. “Valls l’acollirà i el farà extensiu a tot l’àmbit d’influència”, ha manifestat. Llauradó ha continuat fent un símil dels valors castellers amb el nou equipament. Ha indicat que la força està representada “per la unió de les administracions”, l’equilibri perquè és un projecte que ha suportat les “vicissituds que han existit en l’obertura del museu”, el valor “per la gosadia i atreviment per fer projectes ambiciosos”, i el seny “per no portar un castell a plaça fins que no el tens preparat per descarregar-lo”. “Ara tenim la possibilitat de tirar a plaça aquest Museu Casteller de Catalunya”, ha sentenciat.

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Més notícies