La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès va arribar, el passat 1 de novembre, a la històrica xifra de 500 castells de 9 i superiors descarregats en l’època moderna. La torre de 9 amb folre i manilles dels Capgrossos de Mataró va esdevenir la construcció que segellava aquesta xifra rodona, i el que va arribar minuts després va elevar la xifra fins als 505 castells completats en el carismàtic emplaçament.
Més enllà de poder escriure sobre la seva llarga història des del segle XIX -cosa que no faré avui- com un dels baluards castellers més importants, la plaça vilafranquina ha estat i serà una font inesgotable de proeses castelleres. Vilafranca i la seva plaça han servit per mantenir i engrandir el fet casteller en totes les seves èpoques i en tots els seus estats. Un dels punts de trobada més importants dels castellers i afeccionats vinguts d’arreu, una plaça entesa que sempre intenta acollir les millors colles, i oberta a la resta.
Sant Fèlix, com a protagonista d’una gran quantitat de grans actuacions del segle XX i XXI, seguida de prop per una altra diada, la de Tots Sants, que també ha omplert algunes pàgines de relleu per a la història.
Vilafranca, Valls i Tarragona tenen les tres places on més castells de 9 i superiors s’han pogut completar.
Vull posar en contrapunt a Valls i a la seva plaça del Blat, que per a mi és l’essència de l’art casteller. De pur plaer i vivència, del naixement i la rivalitat castellera vallenca. Res comparable, per si algú te la temptació de fer comparatives. Valls és de les colles vallenques i els seus resultats són molt extraordinaris.
Per altra banda, si parlem de ciutats Tarragona és la segona amb castells de 9 i superiors descarregats, ja que suma una segona plaça important -quasi al nivell de la Plaça de la Font- com és la Tarraco Arena Plaça amb el seu Concurs de Castells.
I enguany, la capital de Catalunya, Barcelona, ja se situa en el podi desplaçant a Valls, donades les seves cada vegada més nombroses diades i places on es poden veure castells de 9. En canvi, si parlem només dels grans castells de gamma extra descarregats, el podi l’encapçalen Vilafranca, Tarragona i Valls, per aquest ordre.
Camí d’arribar als 900, a Vilafranca del Penedès és on més castells de 9 i superiors s’han intentat, a gran distància d’altres places. L’alta exigència a la Diada de Sant Fèlix fa que les 4 colles que més vegades hi han actuat acumulin molts castells carregats o intentats, i en menor mesura també s’ha notat en la Diada de Tots Sants. De fet, només el 58,8% de tots els castells intentats a plaça s’han descarregat. Un percentatge que fins fa pocs anys era de menys del 50%.
Altres apunts sobre la plaça i els seus 505 castells descarregats:
10 són les colles que han descarregat castells de 9 i superiors, de les 13 que els han intentat en aquesta plaça (els Castellers de la Vila de Gràcia l’han carregat, mentre que els Castellers de Lleida i els Bordegassos de Vilanova els han deixat en intent).
Els primers de cada colla, diada i any:
Com a apunt sobre la plaça de la Vila de Vilafranca, dir que des de 1940 (després de la Guerra Civil) a la Plaça de la Vila hi han actuat 51 colles -7 ja desaparegudes-, una dada a tenir en compte. Cal afegir 30 colles més fent castells a Vilafranca, però no a la plaça de la Vila, que fa que fins a 81 formacions hagin participat almenys en una ocasió a la capital de l’Alt Penedès en les diferents diades organitzades.
13 són les estructures descarregades de les 18 que s’han intentat a la plaça de la Vila -totes les que s’han intentat en qualsevol plaça en el segle XX i XXI- (el 4de10fm, el 9de9f, la torre de 9 amb folre, i el pilar de 9fmp constant com a carregats, i el 3de9 sense folre com a intent)
Quina colla i quan es va descarregar el primer de cada estructura? (més apunts històrics):
9 han estat les diades que han vist descarregar castells de 9 i superiors:
Diades amb castells de 9 i el seu registre màxim:
Xifres rodones: del 1er als 500 castells de 9 o superiors descarregats:
Per acabar, voldria deixar-vos els quadre de castells per categories i colles, per poder tenir una visió gràfica dels assolits per cadascuna d’elles a la plaça de la Vila: