Els Castellers de Berlín van reprendre els assajos el passat divendres 4 de setembre després de sis mesos d’aturada, i se situen com la primera colla que torna al local d’assaig des de l’esclat de la pandèmia.
Segons la presidenta de la colla alemanya, Mercè Ardiaca, ho han fet seguint les següents mesures de seguretat; proves de menys de cinc minuts cronometrades, tots els participants porten mascareta, adults i canalla, es desinfecten les mans després de cada prova de contacte i mantenen la distància sempre que es pugui. Han plantejat els assajos amb l’objectiu de recuperar la dinàmica d’assaig i “millorar la tècnica a l’hora de pujar, així com treballar l’equilibri”.
Els de Berlín han fet una síntesi de la llei alemanya que els permet assajar 30 persones sense mascareta i sense limitació de temps. No obstant això, han volgut tenir en compte les recomanacions de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) del quart i darrer volum de ‘Tornar a l’activitat castellera després de la Covid-19’. A més de contactar amb la Federació d’Esports de Berlín (LSB) i l’oficina municipal d’esports, estan en contacte constant amb el club esport del qual formen part (Adler 1912) abans d’emprendre els assajos. A partir d’aquestes premisses, han elaborat el seu propi protocol d’higiene.
Una vegada va finalitzar l’assaig, la junta va preguntar sobre com s’havien sentit i, “en general, la gent es va sentir còmoda i amb una sensació de no major exposició al virus que en les seves activitats quotidianes”.

Ardiaca ha manifestat que, amb la tornada a l’activitat, s’han trobat amb problemes als seus locals d’assaig, ja que en tots dos llocs han tingut limitacions per la falta de ventilació i han hagut de fer moltes gestions per tornar a fer-los servir. Per això, la primera convocatòria va ser a l’exterior, ara que el temps els acompanya, ja que estan adequant els locals d’assaig.
Ara, la colla alemanya té pensat fer una reunió de junta i tècnica a finals de setembre per tal de recollir totes les sensacions per decidir si obren els assajos a nous membres o es mantenen amb els integrants actuals. “De moment, seguirem amb la mateixa estructura dels assajos i anirem veient en funció de com evolucioni tot plegat. Com que és impossible preveure res, no fem plans a mig termini. A curt termini ens basem en dos dels principis castellers: equilibri i seny.”
Una vegada la pandèmia s’acabi, als Castellers de Berlín els agradaria recuperar una actuació a Colònia que esperaven amb molta il·lusió aquesta temporada, juntament amb els seus padrins, els Castellers de la Vila de Gràcia.
Protocol per a la represa de l’activitat
Val a dir que la situació del territori vers a la pandèmia és un dels factors determinants. Ardiaca ha detallat que “la situació a Berlín, i en general a Alemanya, és molt diferent que a Catalunya. Els últims set dies hi han hagut 14 nous casos per cada 100.000 habitants a la ciutat”. Per tant, la situació epidemiològica els acompanya per reprendre els assajos, tal com diu el document per a la represa de l’activitat castellera de la CCCC. Concretament afirma la tornada als assajos castellers pròpiament dits “es facin quan la regió sanitària en qüestió es trobi en una situació de baix risc de rebrot per a la Covid-19, i, a partir de 14 dies mantinguts en zona de baix risc”.
El document recull que s’haurien de fer assajos en grups reduïts i estables de fins a 20 persones, aquestes es dividiran en grups de convivència de fins a deu persones, amb un assignat com a dirigent, no fer pinyes tancades, registre d’assistents, ús de mascaretes, proves de com a màxim cinc minuts de durada, assaig d’una hora màxim, neteja i desinfecció diària de la roba que s’hagi de dur, fer-ho en espais oberts, entre altres mesures redactades en el document que ja disposen les colles castelleres.
Amb la tornada als assajos dels Castellers de Berlín, pot ser un primer pas a la represa de l’activitat de món casteller, i pot servir d’exemple o punt de partida per a les colles castelleres de Catalunya, sempre que la situació epidemiològica ho permeti. Mentrestant, caldrà esperar.