L’acció poètico-castellera tindrà lloc aquest dissabte al matí coincidint amb els 115 anys de la mort del poeta de Folgueroles
Els Sagals d’Osona estan de celebració. Enguany arriben als 20 anys de trajectòria i han decidit aliar-se amb la Casa Museu Verdaguer, que també celebra els 50 anys d’existència. Coincidint amb l’efemèride de la mort del poeta de Folgueroles, el 10 de juny els Sagals d’Osona recorreran 20 indrets verdaguerians emblemàtics de la comarca i hi construiran una torre humana en cada lloc, acompanyada per la lectura d’un dels seus textos, concretament un discurs que va fer a Valls i que té relació amb el fet casteller en l’època del naixement del catalanisme polític. En total hi participaran una seixantena de castellers, que es dividiran en dos grups per realitzar els pilars en itineraris diferents. El comissionat dels 20 anys dels Sagals, Joan López, ha posat de relleu el fet de “poder-se fer seu” un dels personatges de la literatura catalana que semblava “intocable, una peça de museu”.
El Santuari de la Gleva, Sant Tomàs de Riudeperes, a tocar del Museu del Ter, Sant Francesc S’hi Moria o l’Ermita de Sant Jordi només són alguns dels indrets escollits per la Casa Museu Verdaguer perquè el proper 10 de juny els Sagals d’Osona hi facin pilars de quatre mentre es recita un text del poeta de Folgueroles. En total s’ha escollit 20 indrets d’arreu de la comarca d’Osona prou significatius del poeta i de la seva obra, “tot i que en podíem haver inclòs molts més”, ha assenyalat la directora, Carme Torrents.
“A mi em semblà veure una representació d’una torre de titans. Al voltant d’un home, primera pedra de l’edifici, se’n lligaven altres, com ell, semblaven tenir les cames, els braços i els espatlles de ferro. Quan la rodona va ser prou massissa, se’n formà una altra damunt, i lo formidable edifici, que tenia dos pisos, arribà a cinc, i l’enxaneta s’enfilà al cim com un angelet que devia coronar aquella columna de la supèrbia humana.”. Aquest fragment, que ha recitat Torrents durant la presentació als mitjans, s’anirà repetint en cadascun dels 20 punts. D’aquesta manera, la singular acció poètica i castellera es farà ressò d’un discurs que Jacint Verdaguer va fer quan va anar a Valls que parlava sobre el fet casteller en una època en què s’acabava de presentar el Memorial de Greuges a Alfons XII. Els organitzadors també han animat a rapsodes locals perquè participin de l’acció amb lectures d’altres petits fragments de poemes o textos relacionats amb els llocs on es fa el pilar.
La voluntat d’aquesta acció poètico-castellera que es podrà veure de manera efímera aquest dissabte al matí, però que s’enregistrarà per la posteritat, era que des de la pròpia cultura de carrer “ens anem atrevint a fer coses amb personatges que semblaven peces de museu”, ha dit el comissionat dels 20 anys dels Sagals, Joan López. Precisament, el comissionat ha destacat que els fets culturals “prenen sentit si la gent se’ls fa seus”, i ha afegit que en el seu moment “va ser el poble de Catalunya qui es va fer seu Verdaguer”. Per López, es tracta de recuperar des de moltes perspectives, també des de la més popular, “la pertinença pròpia d’un poeta nacional”.
Per la seva banda, el conseller comarcal de Cultura, Txevi Rovira, ha destacat la singularitat de l’acció i ha assenyalat que en un matí es combinarà “un patrimoni immaterial de la humanitat amb l’obra i vida del poeta nacional”.
Un any ple d’activitats
Els actes del 20è aniversari dels Sagals d’Osona culminaran el proper Mercat del Ram. Joan López ha explicat que encara queden per endavant molts actes, molts del quals encara per concretar. Tot i això, a l’acte d’aquest dissabte, el seguirà a les 9 del vespre la primera infernal de Vic, la que serà la primera trobada de diables d’Osona amb nou colles. L’entitat també té previst organitzar una jornada pilanera a la tardor, publicar un llibre o acollir una jornada de grallers, entre molts d’altres. A nivell intern, amb motiu d’aquests 20 anys l’entitat també se sotmetrà a un debat profund per decidir cap on es vol avançar.