Josep Torreño
En els propers dies es presentarà “Fitxa tècnica de la gralla” el treball del graller Ivó Jordà amb format llibre. Un treball extens que pren la base del seu projecte final de carrera a l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya, en el qual Jordà s’ha recolzat per reconeguts grallers del país.
El llibre “Fitxa tècnica de la gralla” es desgrana en tres blocs, situant l’instrument dins el context general de la gralla i que la compara amb altres instruments familiars, l’ubica dins el seu context històric per conèixer l’origen, l’evolució i la situació actual i, en el més extensiu, aprofundeix en els aspectes tècnics de tota la família de la gralla (tessitura, articulacions, ornaments, dinàmiques, etc.).
D’aquesta manera Jordà vol ajudar a conèixer i fer entendre la gralla des d’aquests punts de vista, que pretén contribuir a l’evolució positiva que darrerament està tenint l’instrument i el seu entorn.
La gralla cada vegada és més popular i es toca més que mai, però l’autor considera que només és positiu sempre i quan s’opti per entendre l’instrument des de l’excel·lència musical, buscant la millora tècnica, el perfeccionament de la interpretació o la qualitat en la composició, per exemple. En definitiva, considerar la gralla com qualsevol altre instrument i fer visible que un instrument tradicional també pot assolir un nivell artístic i popular considerat, com ja fan artistes de reconegut prestigi. L’autor posa exemples d’artistes d’abast internacional que ofereixen concerts amb altres instruments tradicionals: com Carlos Núñez amb la gaita gallega o Kepa Junkera amb la trikitixa.
Trencar mites
“Fitxa tècnica de la gralla” vol ser útil per crear eines i posar-les a l’abast de tothom, unes eines que ajudaran a trencar els mites que acompanyen la gralla, com que són “primitives i limitades”. En la carrera musical de Jordà ha trencat alguns d’aquests mites i és un exemple de l’extensa possibilitat de l’instrument, com ja ha demostrat tocant la gralla acompanyat d’un piano. Des del seu coneixement artístic a “Fitxa tècnica de la gralla” exposa amb detall les possibilitats de tota la família de gralles, dirigit a compositors i arranjadors, per tal que aquests coneguin amb profunditat els instruments i puguin crear obres ideades concretament per a gralla. Quan més a la mida siguin les composicions, més fàcil serà fer evolucionar l’instrument.
Una fitxa completa
Amb la publicació del seu treball, Ivó Jordà ha creat una fitxa tècnica que de ben segur es convertirà en referència i en una eina bàsica, tant pels grallers que ja coneixen l’instrument, com per qui no. Per a qui mai l’ha tocat ni s’atrevirà, però que aprecia la gralla i el seu so com un element identificador de la Festa, i el més important, per a compositors i arranjadors, que ajudaran a esprémer totes les possibilitats de l’instrument, que coneixeran amb profunditat la seva tessitura, els recursos musicals o les articulacions possibles.
L’autor
Tot i que encara no arriba a la trentena, Ivó Jordà té a les seves espatlles una àmplia carrera musical que parteix a la seva infantesa. Amb 8 anys s’incorpora als cursos preliminars de gralla a l’Aula de Música Tradicional que la Generalitat de Catalunya porta a Figueres i un any més tard s’incorpora als grallers de la ciutat. Més endavant cursa a l’Aula les assignatures teòriques i d’instrument aconseguint la titulació d’instrumentista tradicional el juny de 2001, on cinc anys més tard obté el títol de mestre instrumentista tradicional. L’any 2014 es gradua dels estudis superiors de gralla a l’ESMUC, obtenint la màxima qualificació en el seu projecte final.
Jordà ha passat per grups com els Grallers de Figueres, dels Ministrers de Figueres i el grup de música medieval Beata Scarola, actualment actua amb Els Groullers, Els Quatrevents o la colba Quarts de tres, entre d’altres.
És arranjador i compositor d’alguns dels temes que interpreta amb els seus grups o n’ha fet per encàrrec, com el Ball dels Gegants del Lladó, o el Ball d’en Banyut, de Celrà. Va ser guanyador l’any 2002 en la categoria sub-18 del concurs de cobla Santa Maria i la colla sardanista Sa Palomera de Blanes amb la sardana ‘Agost plujós’. També imparteix classes de llenguatge musical en diferents escoles catalanes i ha actuat arreu dels Països Catalans, per Espanya, Andorra, França, Portugal o Escòcia i és molt popular en el món casteller per ocupar posicions importants en els troncs dels Castellers de Vilafranca, pujant a les millors construccions d’aquesta formació.
Primeres presentacions
El 17 d’abril l’Escorxador de Vilafranca del Penedès serà l’escenari de la primera presentació del llibre, a partir de les 20h. També a les 20h del proper 21 d’abril està prevista la segona presentació que en aquesta ocasió l’acollirà la botiga de Productes de la Terra, a la Vila de Gràcia, al número 2o de la Plaça de la Vila de Gràcia.