Divendres, 4 abril 2025

"La situació és immillorable si mantenim el respecte pel castell fins a l’hora de fer-lo"

|

ENTREVISTA A JAUME GALOFRÉ, CAP DE COLLA DELS ARREPLEGATS DE LA ZONA UNIVERSITÀRIA

Josep Torreño

Publicitat

El dijous vinent 8 de maig els Arreplegats de la Zona Universitària celebraran el cinquè aniversari del primer 4de8 universitari. Ho volen fer tornant a repetir aquella gesta que mai més s’havien plantejat.

[dropcap]F[/dropcap]a cinc anys, al 2009, els Arreplegats de la Zona Universitària, van intentar per primera i única vegada el 4de8, que van aconseguir descarregar. Es convertien així en la primera colla de tot el fet casteller en assolir un castell de 8 pisos al primer intent. Aquesta setmana, concretament dijous vinent, el volen tornar a provar per segona vegada.

El seu cap de colla és Jaume Galofré, “Galu“, té  21 anys i anteriorment ja havia ocupat càrrecs a la tècnica de la colla, on forma part des de 2010. La tradició castellera li ve de família,  és component de la Joves Xiquets de Valls, la colla amb qui ha passat de tocar el timbal amb els seus grallers, a convertir-se en tot un terç del 4de9 sense folre que els vallencs van descarregar a la Diada de Santa Úrsula de la passada temporada.

És un clar exemple de la porta d’entrada  que ofereixen les colles universitàries per tenir una oportunitat als troncs dels castells de les formacions tradicionals. Dijous tornaran a enfrontar-se amb el repte del 4de8, però, no serà l’única construcció que portaran a plaça, ja que es plantegen el 5de7 i el 3de7 per sota, per acabar amb dos pilars de 5 simultanis.
Del 4de8 que intentaran dijous a partir de les 14 al Campus Nord de la Universitat de Barcelona i del fet casteller universitari en parlem a continuació amb el cap de colla dels Arreplegats.

GALU


Quan us vau plantejar que 5 anys després el 4de8 dels Arreplegats podria tornar a plaça?

Poc o molt, cada any s’aspira a poder assajar aquest gran castell. La temporada passada vam començar a fer petites proves, i enguany hem tingut la sort que tot i haver plegat força gent, també ens ha entrat gent molt bona. Finalment hem pogut ajustar les peces per poder-lo assajar seriosament i estem molt contents d’arribar a la diada podent-nos plantejar aquest castell. En gran part no és que la tècnica ens plantegem el 4de8, sinó que la colla te’l demana perquè veu el potencial.

Vas viure el primer 4de8 dels Arreplegats? Què et va semblar aquella fita aleshores?

No hi vaig ser però coneixia molta gent de la colla i ho vaig estar seguint. Aquell dia va ser un punt d’inflexió pel que fa a la manera de veure una colla universitària. Vam ser la primera colla a descarregar el 4de8 al primer intent, i el fet de descarregar un castell que moltes colles convencionals no feien, va suposar que ens miréssim d’una altra manera des de fora. Ens vam fer respectar.

L’experiència de fa 5 anys és un bon avantatge…

Evidentment que és un avantatge. Ara sabem els passos que hem de fer per assajar bé aquest castell i poder-lo portar a plaça. Fa 5 anys no tenien un full de ruta sobre com assajar bé aquest castell i quins podien ser els punts forts i dèbils. Es tenia una idea, però mai s’avia fet encara, el mèrit va ser espectacular.

Han passat cinc anys… Hi ha cap casteller que repeteixi algú al tronc?

D’aquell 4de8 repeteixen 3 castellers, tot i que dos ho fan en posicions diferents. Un baix va de terç, una dos va d’enxaneta i es manté un dels quatre segons. La seva experiència ha estat molt positiva per anar valorant l’assaig i corregir detalls, també per fer que la colla sigui conscient del que estem fent.

El tornarem a veure descarregat?

Amb les proves que hem fet tot fa pensar que aquest dijous 8 de maig, mateix dia en que es va descarregar fa 5 anys, el podrem tornar a descarregar. Les sensacions són molt bones, tothom està fent molt bé la seva feina i se’l creuen. A pocs dies abans de la diada, la situació és immillorable si mantenim el respecte pel castell fins a l’hora de fer-lo.

A les colles castelleres universitàries entra i surt més gent que a les habituals. Parleu amb els antics Arreplegats sobre aquest castell?

Mantinc contacte amb gran part d’aquells castellers, tant de tronc com de pinya. Hem parlat bastant amb tots plegats, ja que qualsevol consell que ens puguin donar és sempre benvingut. Molts estan pendents de com està evolucionant el castell, ja que són els primers que el volen veure novament descarregat.
La pressió sempre hi és, ara bé, si fas la feina bé no la notes tant i no et preocupa. Estem molt orgullosos de la feina feta fins ara i de la resposta de la colla.

Un 4de8 universitari ha de tenir un handicap molt diferent que el convencional…

El principal handicap és la bona gestió d’assajos. Si des del febrer no et planifiques els assajos fins al maig, no s’arriba a fer un castell d’aquestes dimensions, s’ha de ser molt detallista. Tècnicament la dificultat rau en què fas un castell de 8 amb un pom major d’edat i l’entrada i sortida del pom, així com el canvi de pes al passar aixecador o enxaneta es nota molt més que en un 4de8 convencional. El tronc s’ha de conscienciar molt en parar atenció en moments clau. Si es manté la concentració, hi ha molt de guanyat.

4DE8 AZU
Els Arreplegats de la Zona Universitària van descarregar aquest 4de8 a la temporada de 2009 (Foto Laura Tugores)


Quin creus que és el límit dels castells universitaris?

El sostre casteller universitari queda lluny. Estem veient que si tens unes bones peces al tronc i bones mans et pots plantejar un castell de 8, tot i tindre un calendari molt curt. Si mai som molta més gent, qui sap on podem arribar. El pròxim repte han de ser castells com el 3de8, el 2de7 i treballar folres.

Què aporta el món casteller universitari al tradicional?

Bàsicament l’aportació del món casteller universitari es resumeix en oportunitats i aprendre maneres de fer diferents. Per arribar a guanyar-te un lloc al tronc, la pinya o al folre en una colla convencional, pots estar-hi bastant temps. En canvi en una colla universitària, al haver-hi una renovació constant, tothom té més oportunitats per anar a llocs amb més responsabilitat. També el fet d’ajuntar maneres de fer de totes les colles del món casteller, fa que un aprengui molt en tots els sentits. S’aprèn en maneres d’agafar les mans, en com treballar un castell al tronc o com dirigir una colla.

Quina part de relació creus que els castells universitaris han ajudat al fet que les colles tinguin en general, aquest bon nivell q te actualment el món casteller?

Diria que la influència ha estat sobretot en colles mitjanes i petites. Colles que tenen molta gent universitària, han aprofitat el fet que aquesta gent es formi molt ràpidament i que no pari de fer castells en tot l’any. Cada cop hi ha més gent universitària en tècniques convencionals i això ajuda a donar un aire nou a la colla, que si es sap gestionar bé, sempre acaba donant bons resultats.

En el teu cas, els Arreplegats t’han donat l’oportunitat de ser membre del tronc de la Colla Joves?

A nivell personal a Arreplegats em van donar l’oportunitat de fer de primer lateral, tanta  una pinya com a un folre. Després vaig tindre el privilegi d’estrenar-me al tronc amb un 4de6. Al cap de poc a la Joves em van deixar fer castells de 7 i de mica en mica vaig anar creixent en posicions de tronc.

Com ara el 4de9 sense folre que vas parar al pis de terços…El 4de9 sense folre i el 4de8 universitari, té alguna similitud?

La gran similitud és el respecte que li has de tindre a un castell extremadament difícil. Els dos són castells d’un nivell espectacular dins el seu context. Tècnicament tenen molt poc a veure, el 4de9sf té unes mides bastant diferents al 4de8 universitari. Bàsicament per una qüestió de pes, el 4de8 tret del pom té un pes similar a un 4de8 convencional. El procés a l’assaig per aconseguir fer els dos, és igual de complicat i insistent.

El sostre d’arreplegats és el 4de8 o el pde7fm?

Abans hem parlat del límit dels castells universitaris, són dos castells molt diferents que pel que fa a dificultat són uns monstres. Tècnicament tindre les peces de tronc pel 4de8 és molt més complicat que tindre un pilar lleuger, però quant a gent no va ser gens fàcil formar tanta gent de folre i manilles i ajuntar una soca tant gran. Tot i això no crec que siguin el límit, serà divertit veure els nous reptes de la colla.

Creus que sense canalla petita, és a dir, castells només amb majors d’edat, tindrien futur?

Els castells han arribat on han arribat gràcies a no tancar la porta a ningú. Si es tanqués la porta a la canalla ni de bon tros es farien els castells que es fan. Ara bé, ens sorprendríem del que s’arribaria a fer! És bo no confondre en cap cas els castells universitaris amb els convencionals, són dos mons totalment diferents que combinats fan créixer al món casteller.

I per acabar, a Valls com entenen les colles universitàries?

Hi ha de tot, però tenen molta més acceptació del que m’hagués imaginat. Parlant de la Joves, la gent és molt conscient dels avantatges que aporten, per tant mai han tancat la porta a les noves idees que aporta la gent universitària. Actualment li hem tret molt rendiment i al llarg dels anys segur que pot ajudar molt al creixement de la colla en tots els sentits.

Fotografies: arixu Arreplegats i Laura Tugores

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a X

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Més notícies