Els castells femenins són un símbol de revolució. Un empoderament de les dones castelleres per demostrar que les posicions no tenen gènere. La història ha parlat que, des de l’introducció de la dona en els castells, les estructures han millorat i els registres ho certifiquen. No obstant això, la igualtat real en el fet casteller encara queda lluny d’assolir-se i això es tradueix per les moltes ganes que tenen les dones per trobar-se i alçar castells femenins.
Per primera vegada, les castelleres de les colles de Barcelona es concentraran aquest diumenge 8 de març per fer construccions de sis i pilars íntegrament femenins durant la manifestació d’aquest diumenge que arrencarà a la Plaça Universitat a partir de les 17h. La idea va sortir de la Comissió d’Equitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) quan les castelleres barcelonines van posar en comú la voluntat de fer una acció feminista durant la manifestació del Dia de la Dona. I la resposta va ser massiva. Unes 170 dones de les diferents formacions de la ciutat van omplir el formulari mostrant la seva voluntat a formar part d’aquestes construccions femenines que es volen aquest diumenge, i que s’alçaran amb vestint les camises de les seves colles respectives. Tanmateix, des de la comissió s’augura que el nombre d’assistència el dia de la diada sigui encara més nombrós.
Amb l’acció i mitjançant el formulari, les castelleres s’han organitzat en dos assajos, un al local dels Castellers del Poble Sec i un altre al dels Castellers de la Vila de Gràcia, per fer les estructures que es volen portar a plaça. En principi, l’objectiu és fer castells bàsics de sis, però, amb tan sols dos assajos han arribat a col·locar dosos en el 4de6 net. Tota una mostra que, si s’hagués assajat amb més antelació, assolir el castell de set podria ser una realitat. No obstant això, els pisos són el de menys.
Els castells femenins són una eina més de visibilització per ensenyar que totes les posicions del castell i dels equips tècnics les podem fer i liderar les dones. Mireia Alonso, membre de la comissió d’acció positiva de la Jove de Barcelona i de la CCCC, defensa que això és només una acció de reivindicació, però defensa que “els castells han de ser mixtes perquè junts és com el fet casteller avança”.
Sisè Homenatge a les Heroïnes Anònimes Carme Alomà
A Vilafranca, aquest diumenge els Xicots celebraran la sisena edició de l’Homenatge a les Heroïnes anònimes alçant castells femenins a partir de la dos quarts de dues del migdia al costat dels Castellers de Barcelona. L’any passat la colla de la capital catalana va completar allà el primer 5de7 completament femení. Enguany no només volen revalidar-lo, ja que podrien doblar l’aposta i intentar també el 7de7 si acaba sortint als assajos. Abans de l’actuació, els vilafranquins homenatjaran a Elisabeth Olmos Santacana, que ha dedicat tota una vida a servei als altres.
Una estona abans, a les 12h, Castellers, Xicots i Falcons de Vilafranca aixecaran pilars femenins durant la concentració que es farà a la plaça de la Vila.
Tarragona també tindrà, un any més, la seva trobada intracolles castelleres on alçaran pilars de quatre amb alineacions de diferents formacions. Totes porten una samarreta distintiva com a símbol d’unitat i germanor. Així doncs, les colles de la província de Tarragona també s’alçaran en defensa del seu paper dins el món casteller.
Les dones caps de colla i presidentes augmenten al 2020. Els Xerrics d’Olot acaben de renovar la seva junta directiva i està composta per vuit castelleres, convertint-se en la primera colla que ha posat més dones al capdavant d’un projecte. I de fet, pel Dia de la Dona han preparat una acció on volen alçar el seu primer castell femení. A Barcelona, més de la meitat lideren i estan al capdavant, de les quals tres són noves: Anna Jiménez, cap de colla de la Sagrada Família; Núria Angerri, cap de colla de la Jove, i Anna Coll, cocap de colla dels Esquerdats. Repeteixen Ariadna Vàzquez, a Sants, i Mariona Corominas, a Sarrià.
Nou mocador
D’altra banda els Xiquets de Torredembarra impulsen un nou mocador solidari amb el lema “Dones Amunt!”. Té un cost de 10 euros i un 10% de la recaptació anirà en suport a les víctimes d’agressions sexuals de l’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS). Es pot adquirir en els punts de venda del centre veterinari GatiGos i la Carnisseria Esther de Torredembarra, durant els assajos o la diada que organitzen el diumenge 8 de març a la plaça de la vila de Torredembarra.