Hi ha ganes de castells i celebrar un Sant Jordi com els d’abans. I aquest cap de setmana les places catalanes s’inundaran de roses, llibres i diades en el tret de sortida de la temporada castellera. A Madrid, també. La Colla Castellera de Madrid enllesteix els preparatius del que serà el primer compromís a plaça des de l’inici de la pandèmia. Aquest dissabte seran els amfitrions d’una Diada sota els actes de la festa major del Cercle Català de Madrid, on estaran acompanyats per dues colles del Principat: els Castellers de Lleida i els Castellers de Santpedor. Entre les tres formacions reuniran a uns dos-cents castellers a la plaça d’Espanya, on s’ubica la seu del Cercle Català, a partir de les 18.30 hores.
La colla madrilenya es va fundar el 2017 i a l’any següent ja era capaç de completar una actuació amb tres castells de la gamma alta de 6 i rubricada amb el pilar de 5. Ara, però, haurà de refer-se -com qualsevol altra colla- dels efectes provocats per la crisi sanitària. Per una banda la canalla del pom de dalt els ha crescut i el gruix social s’ha vist reduït considerablement, en el seu cas perquè alguns dels seus membres han hagut de deixar la ciutat per motius laborals i tornar als seus llocs d’origen. El seu president, el gironí Ferran de Batlle, explica que fins i tot s’han convertit en una colla exportadora de castellers “alguns que havien començat amb nosaltres ara s’han afegit a colles catalanes”. Tot i les dificultats després de dos anys sense actuar, dissabte podrien plantejar-se recuperar el 3de6.
Aquesta serà la tercera ocasió que es podrà veure actuant tres colles a Madrid. “Convidar-les és un repte i ens fa molta il·lusió. Sabem que estem lluny i que per les colles és difícil desplaçar-se, però per nosaltres és molt important. Tenim molts castellers que no han vist mai castells en directe, ja que l’únic contacte només els han tingut fent-los amb nosaltres”, diu Ferran de Batlle.
La formació, l’única creada a l’Estat fora dels Països Catalans, forma part d’una secció del Cercle Català, entitat que fomenta la cultura catalana per aproximar-la a Madrid. Tot i que la majoria de components són catalans residents a la capital espanyola, alguns amb experiència castellera prèvia, també compten amb gent d’arreu del país i també d’altres nacionalitats, que gràcies a la formació dels “Gatos” han descobert els castells.
Després de cinc anys escampant la tradició castellera per la comunitat, Ferran de Batlle assegura que l’acollida sempre és molt bona “ens reben molt bé i a molts llocs on actuem hi repetim. Tenim compromisos que ja són fixes, com a les festes de Sant Isidre de Madrid, o a les de Torrejón de Ardoz, o Galapagar”. Els “Gatos”, com es fan dir popularment, tenen previst actuar a Catalunya aquest octubre i rebre a una altra colla catalana a Madrid durant aquell mateix mes.
L’actuació d’aquest dissabte, després de dos anys sense actuar, pot convertir-se en un estímul per continuar el projecte i intentar engrescar a més gent a fer castells ni més ni menys que a la capital espanyola.