Josep Torreño | Vilafranca del Penedès
Els administradors de la festa major 2016 de Vilafranca del Penedès i el Cap de Plaça de Sant Fèlix, Jordi Bertran, s’han reunit en els darrers dies amb les quatre colles protagonistes de la Diada de Sant Fèlix. Unes trobades que han servit per presentar i debatre les diverses novetats i fins i tot introduïnt algunes propostes. Tant els administradors com el Cap de Plaça han subratllat que totes aquestes mesures, que se sumen a les anunciades a l’abril, estan enfocades per millorar la diada, fent-la més àgil i atractiva pel públic.
Mesures prèvies i de desenvolupament
Per començar, els pilars d’homenatge al Monument als castellers es faran a continuació dels pilars d’Entrada a Ofici. No serà fins a les 11.15h que les colles quedaran convocades a la Plaça Jaume I, on s’enfaixaran els seus castellers, mentre que a aquella hora a la Plaça de la Vila s’efectuarà el pas dels Balls, com l’any passat. Una altra novetat és que se suprimeixen els pilars d’entrada a la Plaça per part dels Falcons de Vilafranca i les colles castelleres Xicots i Colla Jove de Vilafranca. Només els Falcons aixecaran el seu pilar de sis aixecat per sota minuts abans de l’inici de la diada.
Marc Izquierdo: “La diada de Sant Fèlix és flexible, hem de treballar perquè vagi al màxim de bé possible. I això és el que hem fet, anar colla per colla demanant la seva opinió sobre què és el que es podia millorar”
El cordó de seguretat, estrenat l’any passat, s’ampliarà fins el carrer d’en Coll, a la part baixa del Carrer de la Cort, per evitar els problemes d’accés a la plaça que van patir els Minyons de Terrassa i la Colla Joves dels Xiquets de Valls. Durant els pilars d’entrada d’aquestes colles el públic que accedeixi a la plaça ho haurà de fer per sota els porxos del carrer de la Cort i les colles ho faran pel centre del carrer. Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls entraran pel Carrer de Santa María, com l’any passat. A més, per evitar que s’introdueixin espectadors entre els pilars caminant, la segona colla de cada itinerari no deixarà espai respecte l’anterior, formant un bloc compacte de castellers. Per qualsevol incidència, cada colla comptarà amb un delegat de l’organització i cada colla nomenarà una persona d’enllaç amb el delegat i el Cap de Plaça.
Jordi Bertran:”El que és important és que Sant Fèlix mou fitxa. No solament amb les mesures prèvies com l’any passat sinó també durant la diada. Sant Fèlix no es pot quedar enrere i moure peça és perquè no es quedi enrere.”
Roda de premsa
Un cop finalitzada la diada de Sant Fèlix a l’Ajuntament vilafranquí es convocarà una roda de premsa on hi assistiran els caps de colla de les quatre formacions. D’aquesta manera es facilitarà als mitjans de comunicació que vulguin cobrir les valoracions dels protagonistes de la diada.
Canvis en les diades del 29 i 31
Pel que fa a la vigília de Sant Fèlix i la diada de Sant Ramon també presenten novetats. Si l’any passat la diada del 29 d’agost se celebrava ‘a l’antiga’, enguany es recupera la diada tradicional, amb cinc rondes i un pilar. Pel que fa a la jornada del 31, on els administradors van rebre una proposta de no celebrar-la, finalment serà “a l’antiga”, posant l’hora d’inici per les 15’15h i amb el compromís de les colles de posar el punt i final a les 16h.
