Sant Fèlix, la plaça més castellera. Els millors castells.

0
1266
La Plaça Més Castellera, a Vilafranca del Penedès, compta les hores per ser testimoni d’una nova diada de Sant Fèlix, que si es compleixen totes les expectatives, pot esdevindre la més important de totes. T’expliquem algunes coses que cal saber al voltant de la diada que se celebrarà a partir de les 12.30 hores del pròxim diumenge 30 d’agost.
Josep Torreño | Vilafranca del Penedès
Els Administradors escullen les colles
David Tudela, Ramon Güell, Miquel Àngel Salt, Anna Grabalosa i Aida Gil, administradors de la festa major 2015
La Diada de Sant Fèlix és un dels actes centrals de la Festa Major més Típica de Catalunya.  Les colles que hi participen les trien els Administradors de la festa, un quintet de persones molt vinculades a la vila i la Festa Major que escull l’Ajuntament. Durant els darrers mesos de l’any s’encarreguen d’organitzar tota la Festa Major, i per tant, també són els qui mantenen els contactes amb les colles castelleres que acaben contractant. Enguany s’han decantat pel cartell més tradicional dels darrers anys amb la Colla Vella Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa.

La diada de Sant Fèlix, sempre el 30 d’agost

Sant Fèlix fou un màrtir romà, les seves relíquies van arribar a Vilafranca l’any 1699 coincidint amb el final d’una rigorosa sequera que havia deixat un rastre de fam i misèria important a la vila. S’atribueix al Sant l’arribada d’intenses pluges i comença la veneració vilafranquina fins que s’erigeix com a nou patró local. La diada castellera de Sant Fèlix, que se celebra des del s.XIX, sempre escau el dia 30 d’agost. El fet que gairebé sempre coincideixi en dia laborable fa que molts castellers de totes les formacions hagin de demanar-se el dia festiu.

Ofici i entrada del Sant

Les colles castelleres que participen en la diada de Sant Fèlix aixequen el primer pilar de 5 durant l’entrada a ofici, davant de la Basílica de Santa Maria al voltant de les 10 del matí. Posteriorment, a la sortida, els pilars també s’alcen de manera simultània per celebrar en aquest cas, l’aniversari de la col·locació del monument Als Castellers, obra de Josep Cañas, que es tracta d’un pilar de 5 que presideix la plaça de Jaume I. En acabar els pilars, els castellers enfilaran els Carrers de Santa Maria (Colla Vella i Verds) i De la Cort (Colla Joves i Minyons) per entrar a plaça amb el pilar de 4 caminat.

La Plaça Més Castellera

Durant molts anys la Diada de Sant Fèlix va ser l’únic lloc on s’hi celebraven actuacions castelleres, fins i tot en els pitjors moments de la decadència castellera de principis del s.XX. Aquest fet, entre altres, va atorgar la categoria popular de la Plaça Més Castellera. Els Xiquets de Valls sempre van rebre suport dels vilafranquins que participaven directament a les pinyes i fins i tot en alguna posició del tronc dels castells vallencs. La diada va ser clau per la conservació del fet casteller.

tde7

Capacitat per a 10.000 persones

Es calcula que la capacitat de la plaça és d’unes 10.ooo persones que segueixen amb atenció les evolucions de les colles castelleres repartides també pel carrer de la Cort, la plaça de Sant Joan. A més, els balcons que envolten la plaça també s’omplen al complet. El públic busca el seu lloc amb antelació per trobar la millor ubicació a plaça.

sant fèlix2Pilar de 6 aixecat per sota dels Falcons de Vilafranca

Els falcons, una activitat molt semblant a la castellera però erigint figures més aviat gimnàstiques, tenen el seu moment de glòria minuts abans de la diada de Sant Fèlix. Els Falcons de Vilafranca arrenquen els primers aplaudiments de la plaça, sobretot quan el protagonista és l’esperat pilar de 6 aixecat per sota. L’any 2007 van aconseguir-lo descarregar en tres ocasions consecutives.

Molta presència als mitjans de comunicació

És una de les diades més mediàtiques de l’any, amb cobertura dels principals mitjans catalans, però també alguns d’estatals i internacionals. L’endemà acostuma a ser portada de la premsa catalana i ocupa molts minuts a les ràdios i televisions.

Xarxes socials: #StFèlix15

Especialment a Twitter i Instagram, la jornada també es viurà a les xarxes socials. Els comentaris a Twitter, com sempre que es celebra una diada castellera aniran acompanyats de l’etiqueta #castellers a més de l’epecífica; #StFèlix.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.