Josep Torreño | Vilafranca del Penedès
Els administradors de la Festa Major de Vilafranca han explicat als mitjans de comunicació els motius pels quals s’han decantat per d’escollir les 4 colles que participaran a la Diada de Sant Fèlix. Però el més destacat de la roda de premsa, que ha acabat fa uns minuts, ha estat la presentació d’un seguit de novetats que s’introduiran aquest any amb l’objectiu de millorar les dinàmiques de la diada, la mobilitat i seguretat a plaça, i la coordinació del desenvolupament d’aquesta amb la nova figura d’un ‘Cap de Plaça’.
Nou sistema d’ordre d’actuació per millorar la dinàmica de la diada
Una de les principals novetats que estrenarà la diada de Sant Fèlix d’enguany serà el sorteig de l’ordre d’actuació, ja que només se sortejarà l’ordre de la colla que obri la jornada. A partir d’aqui no hi haurà factor sorpresa, ja que l’ordre de la resta de colles serà altern i depenent de la situació de cada colla a la plaça. És a dir, en l’hipotètic cas que el sorteig determini que la la Colla Vella obri la diada, a continuació seria el torn de la Colla Joves, que se situa a l’altre extrem contrari. Posteriorment seria el torn dels Castellers de Vilafranca (situats al mig), i finalment dels Minyons de Terrassa, entre la Joves i els verds.
Amb aquesta nova mesura es vol evitar que no coincideixi el torn de les dues colles situades una al costat de l’altre per facilitar el muntatge de les pinyes i també guanyar temps. La plaça es dividirà idealment en 2 meitats, en el que hi haurà els quatre espais: Espai Santa Maria, Espai Ajuntament, Espai Administradors, Espai Cal Macià i es seguirà el principi que mai actuaran seguides 2 colles de la mateixa meitat.
S’estableix la figura del “Cap de Plaça”
També per primera vegada la diada del 30 d’agost comptarà amb la figura d’una persona que vetllarà per la interpretació correcte de les novetats i mesures que s’adopten a la diada. El “Cap de Plaça” serà un enllaç entre les colles i els administradors, amb qui tindran contacte directe i restarà atent a tot el que passi, com moderar els torns de les colles i les necessitats que puguin tenir al llarg de la jornada si cal.
Mobilitat a la plaça
Els administradors volen evitar la massificació de públic a tocar de la façana de l’Ajuntament i a Cal Macià, la casa adjacent, perque tan sols estigui ocupat pels membres de les 4 colles amb l’objectiu de no entorpir en la seva activitat i ajudar a la mobilitat dels seus castellers. Pel que fa a l’altre extrem, a la Plaça de Sant Joan, es vol reduïr el nombre dels camions o les unitats mòbils de les televisions per guanyar espai i visibilitat per l’espectador.
Reforç del cordó de seguretat
Com l’any passat, les 4 colles entraran per dos carrers diferents. Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls ho faran pel Carrer de Santa Maria, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa ho faran per la part baixa del Carrer de la Cort. En aquest punt s’amplia el cordó de seguretat per facilitar l’accés a plaça de la Joves i els Minyons, ja que l’any passat no va funcionar tal com es preveia.
“Ens hem guiat per sensacions”
En relació de les colles escollides, Marc Izquierdo, portaveu dels administradors, ha dit que ha sigut “una decisió molt complicada” en conseqüència del gran nivell mostrat per totes les colles. De fet, ha assenyalat, que la decisió més difícil era escollir la quarta colla, ja que la Colla Vella, els Minyons i els Castellers de Vilafranca van fer una excel·lent temporada.
Finalment es van decantar per la Colla Joves “per l’historial que ténen a Sant Fèlix i la llarga experiència en aquesta diada, on han plantat els millors castells de la seva història”. També ha subratllat el segon tram de temporada dels vermells on cal destacar el seu gran primer intent del 3de10fm. Per últim ha afegit que comptar amb les dues colles de Valls és un altre dels alicients de la diada.
En paraules d’Izquierdo, els administradors no han portat les 4 millors colles del rànquing però “portem les que creiem que poden oferir els millors castells per a la diada” i que s’han guiat per “sensacions i història”, malgrat ser conscients que no poden preveure què passarà d’aqui al 30 d’agost “i menys en el món dels castells”.
Totes les novetats, resumides
- Ordre d’actuació: Només se sortejarà l’ordre de la colla que doni el tret de sortida de la Diada.
- Creació de la figura del “Cap de Plaça”: Es tracta d’una persona que estarà en contacte amb les 4 colles per vetllar la interpretació de les noves mesures i canvis introduïts.
- Dividisió estratègica de la plaça: Serà en dues parts, en el que hi haurà quatre espais: Espai Santa Maria, Espai Ajuntament, Espai Administradors, Espai Cal Macià. Se seguirà el principi que mai actuaran seguides 2 colles de la mateixa meitat.
- Es reforça del cordó de seguretat del Carrer de la Cort: Resoldre els problemes que l’any passat van patir durant l’entrada de la Colla Joves i els Minyons.
- Evitar la massificació de públic a tocar de la façana de l’Ajuntament de la Vila: Aquest espai estarà reservat exclusivament pels castellers de les colles.
- Reduir l’impacte de les unitats mòbils de les televisions al Carrer de Sant Joan
D’esquerra a dreta Raimon Solà, Marc Izquierdo, Xavier Raventós, Elisabet González i Mar Montserrat, els administradors de la Festa Major de Vilafranca després de la roda de premsa d’aquest vespre (Foto Josep Torreño)
no em semblen malament aquests casnvis, caldrà posarlos en práctica i que tothom posi de la seua part. Molt be pels srs administradors.