Dijous, 3 abril 2025

Valls i Algemesí cooperaran en matèria castellera

|

La Muixeranga serà present en l’espai referent als antecedents dels castells que s’habilitarà al Museu Casteller de Catalunya

Els Ajuntaments de Valls i Algemesí aproven un conveni de col·laboració per generar sinergies entre el quilòmetre zero del món casteller i la ciutat origen de la muixeranga, manifestació considerada el antecedent immediat dels castells. L’acord regula l’existència d’un espai expositiu dins el Museu Casteller de Catalunya, que en aquests moments s’aixeca en el solar adjacent a la plaça del Blat de Valls. Situarà la muixeranga d’Algemesí com a antecedent immediat del fet casteller, amb la finalitat de contribuir a la promoció i difusió del patrimoni cultural immaterial de les ciutats de Valls i d’Algemesí.

La ciutat valenciana d’Algemesí i la catalana de Valls seran culturalment més a prop quan obri les portes el Museu Casteller, que la setmana passada començava la seva construcció a la vallenca plaça del Blat, bressol i quilòmetre zero del món casteller. Els consells plenaris dels dos ajuntaments aposten per regular l’activitat conjunta anual de la promoció del patrimoni immaterial declarat com a tal per la UNESCO, muixeranga i castells, a través d’aquest nou conveni de col·laboració. Després que el consell científic del Museu Casteller de Catalunya, integrat per nou especialistes d’arreu del país, aprovés que la muixeranga seria un element ideal per exemplificar el període històric dels antecedents dels castells, Algemesí i Valls es van posar a treballar per assentar les bases per a un espai expositiu dins el museu que s’aixeca a la plaça del Blat de Valls. Ubicarà la muixeranga d’Algemesí com a antecedent immediat del fet casteller.

Publicitat

Algemesí és la ciutat origen d’aquesta manifestació considerada el precedent dels castells, on de manera ininterrompuda existeix des de l’any 1747 fins a l’actualitat, moment en què, com a part integrant de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, gaudeix del reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO des de 2012. Aquest llegat ha esdevingut essencial perquè el consell científic del Museu acordés que l’objecte simbòlic corresponent a l’etapa històrica dels precedents, que abastaria entre el segle XVII i l’any 1800, sigui representat per la indumentària del ball de valencians exemplificada en la pervivent en la muixeranga d’Algemesí i en una imatge antiga del ball de valencians de Catalunya, i plasmada a través de reconstruccions audiovisuals o artístiques.

Llegeix també  La Diada de Sant Fèlix ja té colles confirmades

Els serveis tècnics de la regidoria de cultura d’Algemesí i del Museu Valencià de la Festa, que explica els detalls i les característiques de les Festes de la Mare de Déu de la Salut i, per tant, de la muixeranga, també participen en aquesta iniciativa cooperant amb la informació i documentació necessàries. Així mateix, l’Ajuntament d’Algemesí aportarà i finançarà un objecte simbòlic realitzat amb les tècniques artesanals pròpies del patrimoni etnogràfic de València per integrar-lo en el projecte museogràfic que sortirà a concurs durant els propers mesos. Aquest objecte explicaria els orígens compartits entre la muixeranga i els castells, i l’evolució que han tingut posteriorment. Alhora tindria un caràcter artístic amb solvència reconeguda.

L’Ajuntament d’Algemesí es converteix d’aquesta manera en la segona entitat que es suma a les aportacions externes que contribueixen al projecte del Museu Casteller, després que l’empresa DAMM n’esdevingués la primera el passat mes de març en finançar l’acte d’inici de les obres.

La Muixeranga d’Algemesí va ser una de les 34 agrupacions que van aixecar els primers pilars el passat 27 de març en els terrenys on s’aixeca el Museu Casteller de Catalunya a Valls. Tot i la distància geogràfica els representants de les patrimonials Festes de la Mare de Déu de la Salut de la ciutat valenciana van voler ser presents en el simbòlic acte que aplegà el teixit associatiu casteller per donar el tret de sortida a les esperades obres d’aquest nou equipament cultural i turístic que posarà en relleu el patrimoni immaterial del país. La Muixeranga també va ser convidada d’excepció a la Festa Major de Sant Joan de Valls el juny de l’any passat, en una celebració que els darrers anys ha crescut en solidesa i participació a partir de l’aliança entre els conceptes de tradició evolutiva i contemporaneïtat.

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a X

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Més notícies