Els Xiquets de Hangzhou, la colla castellera de la Xina, va alçar dissabte a Reus el 3de7 amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A Valls assagen el que podria convertir-se en el primer castell de 8 dels xinesos amb possibilitats d’atacar-lo aquest estiu al seu país.
Josep Torreño
Una trentena de membres de la colla Xiquets de Hangzhou s’ha instal·lat per un mes a Valls amb l’objectiu, entre d’altres, de millorar la seva tècnica castellera. Assagen amb la seva colla mentora, la Colla Vella, i fins i tot comparteixen actuacions com la del passat dissabte a Reus a la diada del Pallol, on van alçar el 3de7.
La Colla Vella tornarà a la Xina el proper juliol en un viatge que servirà per promoure el fet casteller en un programa de televisió d’aquell país i també en altres compromisos on actuarà conjuntament amb els de Hangzhou.
Possible castell de 8 xinès
La llavor castellera que els vallencs van plantar a la Xina al 2010 continua donant els seus fruits. I és que la colla de Hangzhou ja fa temps que domina amb claredat els castells de 7, un sostre que podrien superar aviat tal com apunta el president de la Vella, Joan Ibarra, que va ser entrevistat el passat dilluns al programa ’24 Castells’ de Ràdio Igualada. Ibarra no descarta l’assalt als castells de 8 pisos que els de Hangzhou ja han col·locat fins al pis de dosos en alguna ocasió. “Crec que aquest any l’acabarem veient, estan fent proves bastant series. També fan castells com el 3de7 per baix, si el fan, que és molt difícil, vol dir que el 3de8 està al caure, en el bon sentit de la paraula”.
Assaigs intensius
L’estada dels 33 xinesos a Valls l’aprofitaran al màxim amb els assaigs que duran a terme al local de la Colla Vella. Aquesta setmana per exemple es preparan gairebé a diari, dimarts i dijous els han dedicat especialment a ells i dimecres i divendres s’afegiran a l’assaig dels rosats. D’aquí podria forjar-se entre d’altres el castell de 8 que podrien encarar amb la propera visita dels vallencs a la Xina.
La colla de Hangzhou, formada per 150 castellers, són part d’una colònia de treballadors d’una fàbrica tèxtil on conviuen més de 1.100 treballadors i les seves famílies. El cap d’aquesta empresa xinesa, amb vinculacions a Catalunya, va promoure els castells entre els seus treballadors ara fa 5 anys, un fet que com destaca Joan Ibarra l’activitat castellera els ha servit també per millorar les relacions entre els companys i fomentar el treball en equip. “La relació professional és molt més fluida entre ells, i de fet molts dels encarregats de la fàbrica la majoria són castellers”, diu Joan Ibarra.