Dijous, 6 febrer 2025

Kevin Prados: «La Diada de Colles Campiones és un procés de reconstrucció identitària dels Nens»

El Vendrell es prepara per la cita de dissabte, que viurà l'inici d'una Diada amb les colles que han guanyat almenys una edició del Concurs de Castells

|

El Vendrell acollirà aquest dissabte, 1 de juny, la primera Diada de Colles Campiones del Concurs de Castells, una cita de nova creació que vol aportar alguna cosa més que grans construccions a la capital del Baix Penedès, i fer-ho més enllà del calendari tradicional de la vila. El cartell de colles, inèdit al Vendrell, està format per les quatre formacions en actiu que han guanyat alguna edició del Concurs de Castells de Tarragona: és a dir; les dues dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca i els mateixos Nens. Una premissa és “honorar a quatre colles que han sigut cabdals per a la història en diferents moments” i a la vegada, fer que el poble “eixampli encara més la seva relació amb els castells, que tothom sap que és antiga, pròspera i intensa”, diu un dels impulsors de la cita, el cap de colla Kevin Prados.

Entre els al·licients, més enllà del que s’espera a nivell casteller o les novetats importants que s’hi puguin veure, serà la presència de dues formacions no gaire habituals al Vendrell en diades grans; la Vella i els de Vilafranca, que per qüestions d’antigues rivalitats amb els Nens han tingut escasses oportunitats per actuar allà. De fet, en els seus 76 anys d’història, els verds només han trepitjat la vila en una ocasió, el 2016, on van aprofitar per deixar la seva petjada en forma de gamma extra. La Vella, en canvi, va arribar a participar a la Fira de Santa Teresa en un parell d’ocasions, amb castells de 9. “D’alguna manera, la geopolítica dels castells no permetia sobretot que els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls vinguessin al Vendrell a actuar, i sota el meu parer, diu Kevin Prados, aquest poble amb tanta tradició castellera ja no s’ho podia permetre més”.  
Amb els verds i rosats “no s’ha resolt res, però és veritat que les coses van quedant enrera en el temps”, reconeix Kevin Prados. Res a veure amb el vincle estret amb la Colla Joves Xiquets de Valls, i de fet, la seva presència a la Fira de Santa Teresa és inqüestionable.

Publicitat

A més, l’opinió personal del cap de colla és que els del Vendrell han de poder actuar amb aquestes formacions “de tu a tu”. “És una mostra del caràcter i l’esperit dels Nens que volem està aflorant, i ens ha de permetre un futur on ens tornem a apropar al nivell d’aquestes colles. Es pot veure com una cosa molt llunyana, però també es veien llunyans els castells de 9 i els vam assolir”

Un procés “de reconstrucció identitària”

La Diada es va gestar com “una idea feliç”, però també per motivar “un procés de reconstrucció identitària dels Nens. El que jo somio com a cap de colla i casteller que mira al futur, és que aquesta diada any rere any ens vegi fer una actuació més gran i que això marqui un creixement i consolidació de la colla”, però també per la Vila com a indret, “on els castells també han de ser una cosa molt important”

Els contactes amb les colles els va fer personalment el mateix Prados, juntament amb Ruben Gaón, responsable del calendari dels Nens i que ha tingut un paper clau. De seguida, diu, “totes van tenir clar que era una bona idea, que valia la pena intentar-ho” i el compromís es va tancar instantàneament durant la tardor passada. “Va ser fàcil. La sensació és que les colles també volen actuar aquí”.  

Llegeix també  Un estudi de la URV alerta que el canvi climàtic empitjora les condicions meteorològiques per fer castells a l'estiu

Valor, voluntat, vincle, victòria

La il·lusió i les ganes dels Nens per acollir la Diada d’aquest dissabte també es palpa en la campanya de comunicació que la promou. La protagonitza una V; V del Vendrell, de Vilafranca i Valls, però també de valor, voluntat, vincle i victòria, elements amb què els Nens se senten identificats perquè la història i la importància de la colla s’expliqui per si sola: “Més enllà del Concurs som part necessària i imprescindible de la història dels castells; vam revitalitzar el fet casteller i segurament, sense l’existència dels Nens estaríem parlant d’una història molt diferent”. Prados posa els exemples dels quatre castells recuperats del segle XIX: el primer 3de8 descarregat, el pilar de 6, el pilar de 7 i la torre de 8 folrats, amb reinvenció dels folres inclosa, col·locant-hi crosses per reforçar els segons. També per la victòria del Concurs del 1970, o per la figura del vendrellenc Pau Casals, un dels impulsors i primer president del jurat del Concurs de Castells de Tarragona, celebrat el 1932.

 

Molta motivació

Assaig del passat dilluns amb proves de 3de8, 4de8 i torre de 8 folrada | @nensdelvendrell

Pels Nens del Vendrell l’organització d’aquesta diada també els ha motivat fins al punt “d’obligar a la colla a posar-nos les piles ben aviat”. Prados, que enguany ha estrenat la seva segona etapa al capdavant de l’entitat, hi arribarà amb els objectius del 4de8 i la torre de 7 ja assolits, i a més de revalidar-los, espera estrenar un 3de8 que ja han completat sencer, amb l’ajuda de la xarxa, en els dos darrers assajos consecutius. Confien en recuperar un 3de8 que per Santa Anna de l’any passat, al juliol, només van poder carregar, i que a conseqüència de la caiguda els va condicionar la resta de la temporada. No el completen des del 2019, any també de la darrera clàssica. I després ja es veurà, però si tot acompanya apunten cap a altres objectius a recuperar, com la torre de 8 folrada -ja han col·locat el pis de dosos a l’assaig-, i aprofitar l’assaig especial d’aquest divendres fent proves de futur de 5de8 i de castells de 9. 

El cap de colla dels Nens sap que vallencs i vilafranquins portaran aquest dissabte el màxim de les seves possibilitats, i té la sensació que cap de les colles voldrà quedar molt més endarrera que les altres. “Venir al Vendrell sota el concepte d’aquesta Diada està ajudant les tècniques a mobilitzar els seus. Hi ha ganes i ambient, i per tant poden sortir castells més grossos”.

Dissabte a les sis de la tarda serà la primera vegada que les dues colles dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca comparteixin diada a casa dels Nens. L’escenari, però, no serà la mítica plaça Vella -un indret encara restringit històricament als verds, i que durant molts anys també ho va ser per la Colla Vella, que hi ha actuat només en dues ocasions- sinó la carretera del Doctor Robert. És un espai que els Nens també consideren emblemàtic pels homenatges a l’històric cap de colla Jan Julivert, com el del 1972 o més recentment del 2016. La Plaça Vella, per tant, continuarà reservada per dues grans cites anuals del Vendrell, a banda de l’aniversari: actuant en solitari per la festa major de Santa Anna, i compartint-la amb les colles convidades per la Fira de Santa Teresa. 

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Més notícies