La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) s’ha solidaritzat aquest dimecres amb les persones “agredides i afectades” dels Castellers de Barcelona pel cas d’abusos sexuals a menors destapat a la colla, i ha promès “contundència” i “tolerància zero amb aquestes actituds i aquest tipus de delicte”. La vicepresidenta de l’entitat, Inés Solé, ha avançat a l’ACN que a partir del 28 de novembre les colles rebran un document de recomanacions sobre aquestes situacions i les “mesures a prendre per evitar-les” i gestionar-les. Algunes colles ja disposen de protocols de prevenció i gestió dels abusos, però el desig de la CCCC és que tot el món casteller comparteixi un únic protocol d’obligat compliment, indica Solé.
Inés Solé exposa que la comissió d’equitat de la CCCC treballa en dues direccions, d’una banda recopilant documentació -d’aquelles colles que ja disposen de protocols- per crear un repositori a l’abast de les que encara no en tenen, i fent contacte amb especialistes en prevenció i gestió d’aquests casos perquè orientin les colles “en aquest espai de tolerància zero”.
De l’altra, serà el proper 29 de novembre en el marc de les jornades d’equitat que celebraran les colles castelleres quan es distribuirà un document de recomanacions elaborat per la CCCC. L’objectiu és que cada grup adapti “els seus estatuts o reglament de règim intern” en base a aquesta guia.
Aquesta serà la “passa intermitja” que donarà la coordinadora a falta d’un protocol unitari, i vist que “cal prémer l’accelerador” en aquesta matèria. “La barbàrie social ens porta anys d’avantatge i això és una de les coses de les quals ens hem adonat aquests dies; cal prémer l’accelerador i hi estem disposades fent tot el que estigui a les nostres mans”, diu Solé.
Un sol protocol
L’objectiu últim de la CCCC és acabar tenint un únic protocol, “un sol pla d’igualtat”, de compliment obligat i aprovat per l’assemblea. “La Coordinadora lluitarà perquè aquesta sigui la fita”, ha assegurat Solé, tot i admetre que el delicat moment que viuen les colles degut a la pandèmia fa pensar que, quan reprenguin l’activitat, serà més fàcil que es dotin d’aquesta “primera eina” particular i, més endavant, abordar un marc genèric.
Sobre el cas dels Castellers de Barcelona, la representant de la coordinadora no sap si “obrirà la caixa dels trons” de més denúncies. Però si ho ha de fer, afegeix, “i és per adonar-nos que el món casteller no és aliè això, i és per fer passos endavant en ferm, benvingut sigui. El món casteller és prou assenyat perquè la resposta sigui seriosa i contundent”, assegura