Dilluns, 6 gener 2025

Les plaques de la Bisbal; homenatge al patrimoni casteller

|

La Bisbal del Penedès és una plaça de gran prestigi i tradició castellera, hereva de grans diades al segles XIX i XX, reconeguda com la “plaça més castellera sense colla pròpia”, encara que ara ja compta amb colla local, els Bous. La seva diada del 15 d’agost, festivitat de la Mare de Deu, conserva encara tots els elements castellers una jornada tradicional.

Pep Ribes 

A La Bisbal a més podem trobar un costum casteller singular, que es va iniciar arrel del primer castell de 9 descarregat a l’època moderna a la població, el 3 de 9 amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls, el 15 d’agost de 1992.  Salvador Ferré i altres grans afeccionats, van assolir un acord del Ple Municipal, instaurant el protocol de posar una placa a tots els castells inèdits estrenats a la població. Des del 1993 s’han col·locat catorze plaques, ben repartides per la façana de la Societat Bisbalenca, l’improvisat ajuntament de la plaça penedesenca el dia de la Mare de Deu.
Fem una ràpida cronologia als castells assolits, 17, repartits en aquestes catorze plaques, 7 de les quals portem segell dels Castellers de Vilafranca, 3 de la Colla Joves de Valls, 3 de la Colla Vella de Valls i 1 dels locals Bous de la Bisbal.

Publicitat

Les primeres 8 plaques estan situades a la part esquerra de la façana, la més ample, i es van anar afegint a partir del 3de9f de la Joves de 1992, feta per l’estudi Quart Creixent del Vendrell. També trobem el primer 4de9f assolit el 1994 pels de Vilafranca. Els primers pilar de 7 amb folre i 4 de 8 amb l’agulla, que comparteixen placa, també dels de Vilafranca l’any 1996, dues plaques fetes per Jordi Avante de Solivella.
També hi ha espai per a la primera torre de 9 amb folre i manilles de 1999, també vilafranquina, el 4de9sf carregat de la Colla Joves de Valls, el castell més gran carregat en aquesta plaça l’any 2000, el primer pilar de 8 amb folre i manilles també de l’any 2000 i fet pels Castellers de Vilafranca, el primer 3 de 8 aixecat per sota carregat fet per la Colla Vella de Valls l’any 2001 i el 3de8 amb l’agulla dels Castellers de Vilafranca, de l’any 2007. Aquestes 5 darreres plaques són obra de l’artista Teresa Ripoll, de Solivella.
Les tres següents les trobem ja a la part dreta de la façana, encabides en un petit espai i que fa memòria del 5de8 amb l’agulla dels Castellers de Vilafranca de 2010, darrera placa feta per Teresa Ripoll. El 9de8 amb tres enxanetes de la Colla Vella Xiquets de Valls de 2012, any on també es va veure el primer 7de8 a càrrec de la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquestes dues plaques així com les tres darreres, que ara comentarem, son obra de l’artista Mercè López de l’Arboç.

Per últim les tres darreres incorporacions d’aquest mateix any sobre fites assolides a la impressionant diada de la Mare de Deu 2016, amb 5 castells protagonistes. Aquestes plaques se situen ja al mig de la façana sobre la porta d’entrada i son ben visibles. Parlem dels primers 3de9 amb folre i agulla, el castell més gran descarregat a La Bisbal, i del 3 de 8 aixecat per sota descarregat dels Castellers de Vilafranca. El 4de9 amb folre i pilar i el 5de9 amb folre (carregat) de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, castells que comparteixen espai. Per últim, com a excepció, també hi ha un record pel primer 3 de 7 assolit a pròpia plaça per la novella colla castellera de la Bisbal, el primer castell de set fet per castellers locals.
Com podeu comprovar encara hi ha espai per a moltes fites, com el castell de 10, la torre de 8 sense folre o descarregar el 4 sense folre o el 5 de 9 amb folre. Per ganes no serà i de lloc a la façana se’n trobarà.

Publicitat

Subscriu-te al canal de WhatsApp!

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Més notícies