22.04.2014 10:34h
Jordi Planas Martínez | Redacció
[dropcap]23[/dropcap] d’abril. Sant Jordi, Dia del llibre. El món casteller compta una extensa gamma de publicacions per a tots els públics. A festadirecte!cat hem fet una selecció de les obres publicades més recents. La guia de recomanacions per actualitzar la teva llibreria castellera!
Didàctica
Quarts de Nou, tot el que cal saber del món casteller
El Quarts de Nou, el magazine casteller del Canal 33, ha estrenat el darrer any un llibre pensat per un públic ampli, des de qui vol entrar al món casteller però encara no el coneix fins als més experts que vulguin aprofundir en el tema. Els orígens castellers, les rivalitats més importants, la classificació dels castells, el significat del lema “força, valor, equilibri i seny”, l’entrada de les dones a aquesta tradició catalana o l’evolució del món casteller són alguns dels temes tractats pel llibre, obra de Raquel Sans i Patrícia Martínez del Hoyo.
Castells, tocant el cel amb la mà
Publicat el 2011 i obra de Josep Almirall, és un llibre encarat a conèixer i entendre el més bàsic del món casteller a través de la fotografia: les parts dels castells, els tipus de castells, les diades, les colles, la música que acompanya els castells… La publicació es pot aconseguir en castellà, anglès, italià, francès, alemany i japonès, i és una bona eina per la difusió del fet casteller.
Anàlisi de la tradició
Castells, llibre Nadala 2013
Pere Ferrando, Efren Garcia, Guillermo Soler, Xavier Capdevila, Joan Cuscó, Xavier Brotons, Josep Bargalló i Raquel Sans desenvolupen en vuit articles aspectes concrets del fet casteller que analitzen aquesta tradició des de diverses perspectives . Els articles s’inclouen al llibre Nadala 2013, ‘Castells’, que la Fundació Lluís Carulla dedica anualment a algun àmbit de la cultura catalana, i que es va presentar el desembre passat. Jordi Llavina és el coordinador del llibre.
Història
Castellers de Vilafranca, volum I
Els Castellers de Vilafranca van presentar el passat 23 de novembre el primer volum de la seva història. Eloi Miralles i Figueres, farmacèutic de professió però autor de diverses obres en l’àmbit dels castells i la cultura popular, i casteller dels ‘verds’ des dels anys setanta, és el responsable del llibre. Aquest primer volum usa la fotografia com a eina per resseguir els primers anys de la colla vilafranquina, fins el 1956. La camisa rosada que van lluir els primers anys, els antecedents castellers a Vilafranca i els intercanvis de la canalla són alguns dels temes que tracten les quasi quatre-centes pàgines del llibre dels ‘verds’.
El fet casteller al Priorat: els Brivalls de Cornudella
Els Brivalls de Cornudella van ressorgir fa dos anys a la comarca del Priorat, gairebé quaranta anys després del seu naixement, el 1976. Salvador Palomar, David Palleja i Alba Corbalán, amb pròleg de Rafael Català Dalmau, van publicar el mes de maig passat un llibre on emmarquen el Priorat dins l’àmbit d’influència del model festiu del Camp de Tarragona i el Penedès. L’estudi se centra en el naixement, desenvolupament i dissolució de la colla dels Brivalls de Cornudella, en la seva primera etapa que acabaria l’any 1985.
Els primers castellers (1813-1851)
L’historiador Joan Climent i Ferré presenta la primera família castellera: els Batet, de Valls. El llibre se centra en la vida de Josep Batet ‘Casteller’, fundador i primer cap de colla dels Menestrals, el 1813, el seu germà Salvador Batet, cap de colla dels Pagesos, i el seu pare Jaume Batet ‘de les Anxanetas’. L’obra, presentada l’abril del 2013, exposa entre d’altres temes els conflictes ideològics entre les dues colles en els anys en què la tradició va arrelar a Valls.
Infantil
El viatge de la Shalaka
Es tracta d’ un conte infantil que uneix la tradició dels govindes amb la dels castellers en una bonica història que transcorre entre la Ínida i el Penedès. Amb aquest primer conte, il·lustrat per Anna Mongay, es dóna a conèixer com a autora de contes infantils Dolors Rovira. La Shalaka, una nena que, des de la Índia, emprendrà un viatge que la portarà a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès el dia de Sant Fèlix.