1L’Enciclopèdia Castellera
Es tracta d’una obra de documentació i actualització de la informació castellera que vol convetir-se en tot una referència. Està dirigida per Xavier Brotons, filòleg i periodista casteller i compta amb l’aportació de diversos especialistes de prestigi. A les llibreries podreu trobar ja els dos primers volums.
El primer volum, ‘Història I: dels antecedents al 1939’, abraça l’inici de la història del fet casteller, analitzant els seus antecedents i describint els seus orígens, fins al final de la Guerra Civil espanyola, passant per la Primera Època d’Or (primers castells de 9), la posterior Decadència i finalment la Reinaixença, iniciada el 1926.
El segon volum, ‘Història II: del 1939 al 2016″, analitza el període des del final de la Guerra Civil, fins a pràcticament a dia d’avui. O el que és el mateix, des de la represa de l’activitat castellera i un posterior estancament, fins a la recuperació dels folres i amb ells, la pugna per la supremacia entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (1969-1980), l’inici de la coneguda Segona Època d’Or, amb la recuperació dels castells de 9, i de l’etapa d’excel·lència que encara gaudeix el fet casteller, iniciat el 1993 amb el 2de9 carregat dels Minyons de Terrassa
Està previst que al llarg del 2018 es publiqui el tercer volum dels 6 que tindrà l’Enciclopèdia Castellera.
Autor: Diversos autors
Editorial: ?Cossetània Edicions
2Pit i Amunt!
Benet Iñigo, Cap de societat dels informatius de RAC1 i excap de colla dels Castellers del Poble Sec, va publicar l’estiu passat aquesta petita joia. La seva experiència personal i professional li ha servit per resoldre de manera didàctica moltes de les claus que envolten el fet casteller.
I ho fa amb un llenguatge molt planer i entenedor per apropar a tothom que tingui interès per saber més sobre l’exponent més internacional de la cultura popular catalana. La dissecció d’un 3 de 10 amb folre i manilles argumenta el relat de Pit i Amunt! i a partir de les característiques tècniques de cada pis desenvolupa algun concepte; Des dels valors clàssics que s’associen als castells, la incorporació de la dona, la conciliació familiar, la seguretat, l’esportivització… I a partir d’aquests elements dona algunes pinzellades perquè el lector es pugui fer una idea d’on vé, on està i cap a on van els castells.
El llibre conté nocions tècniques, algun apunt històric o dades rellevants, que segons l’autor són “elements indispensables per entendre que són els castells”. Ara bé, l’eix central del llibre són les emocions que han viscut alguns castellers aportant el seu testimoni, responent què viuen i com ho viuen.
Autor: Benet Iñigo
Editorial: ?Columna
3Els orígens del fet casteller: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls
Aquest llibre conté diverses descobertes sobre l’aparició dels castells, la seva evolució des dels primigenis Balls de Valencians i el paper que hi va jugar la ciutat de Valls. Una important investigació de l’autor, Àlex Cervelló, doctor en Història. A més, també aporta documents inèdits que, un cop posats en context juntament amb altres de ja coneguts, obliguen a replantejar tant les dates d’aparició dels castells com el context social i polític en què es van desenvolupar inicialment.
En aquest sentit, l’obra demostra l’existència, fins ara dubtosa, d’un ball de valencians vallenc actiu durant gran part del segle XVIII, a la vegada que realitza un estudi exhaustiu de la festivitat i els diferents balls existents al llarg d’aquell segle.
Així mateix, conté noves informacions sobre els primers castellers, com per exemple la troballa del primer enxaneta conegut, i aprofundeix encara més en la història dels germans Salvador i Josep Batet Llobera, considerats pels estudiosos com dues figures cabdals en les primeres dècades del fet casteller.
El llibre és el resultat de la investigació del Dr. Cervelló, promogut per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Universitat Rovira i Virgili a través de la Càtedra URV per l’Estudi del Fet Casteller.
Autor: Àlex Cervelló
Editorial: ?Cossetània Edicions
4Els Castells no són de Princeses
Als 6 anys, quan totes les amigues jugaven a ser princeses, la Mireia Comas va descobrir un altre tipus de castells. Uns castells que parlaven d’esforç, superació i treball en equip, i que definirien al poble català, el seu poble. Des de llavors, mai més no se n’ha pogut desvincular.
Els castells no són de princeses és un recull d’imatges des del punt de vista d’aquella nena castellera de 6 anys, que amb el temps s’ha convertit en fotògrafa professional. Una dona que, a través de la constància i de la passió, ha seguit el dia a dia de les colles castelleres restratant assajos, victòries, desil·lusions, sang, suir, llàgrimes i, per descomptat, cultura catalana.
Autora: Mireia Comas
Autoedició ? Botiga