La incorporació de la dona al món casteller és força recent però suficient com per haver revolucionat el nivell tècnic i social de les colles, fins el punt de convertir-se en un dels elements clau que ha ajudat a assolir fites extraordinàries. Si bé el seu paper ja està normalitzat, és gràcies a les pioneres, aquelles dones que en el seu dia van involucrar-se i reivindicar-se en una activitat històricament masculina. Recordar-les i visibilitzar-les a través dels seus testimonis, ja sigui el de les primeres en tenir posicions als troncs dels castells o en ocupar càrrecs de poder, és l’objectiu d’un projecte anomenat “Dones castelleres”.
L’impulsen Aina Malloll, castellera i excap de colla dels Xicots de Vilafranca, Raquel Sans, castellera, periodista i vicepresidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, i Maria Roig, afeccionada als castells, documentalista i directora, entre d’altres, del documental “L’herència millorada” dels Xiquets de Tarragona.
La idea ha sorgit en les conclusions en què han arribat Mallol i Sans després d’aportar les seves experiències personals en diversos actes al voltant de la dona i els castells, “on es diuen coses interessants i on podríem seguir xerrant encara més sobre el tema, però al final, els testimonis i les històries no s’han recollit enlloc”, diu Mallol.
Dones Castelleres “vol donar visibilitat, i si reculls els testimonis també reivindiques. La nostra tesi és que s’ha corregut molt de camí però encara també n’hi ha molt per recórrer”, apunta Raquel Sans.
El projecte, que es troba en una fase embrionària, compta amb un perfil a Twitter: @castelleres. Un cop les impulsores de Dones Castelleres recopilin la informació, presentaran un treball que podria tenir sortida en diveros formats.