La investigació del Dr. Cervelló permet conèixer nous detalls de les vides dels dos germans, les seves ideologies, el seu paper com a castellers i la relació que mantenien entre ells
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, presentarà el proper diumenge 3 de desembre el llibre “Els orígens del fet casteller: del ball de valencians als Xiquets de Valls (del segle XVIII al 1849)”, del doctor en història Àlex Cervelló.
El llibre conté diverses descobertes sobre l’aparició dels castells, la seva evolució des dels primigenis Balls de Valencians i el paper que hi va jugar la ciutat de Valls. A més, també aporta documents inèdits que, un cop posats en context juntament amb altres de ja coneguts, obliguen a replantejar tant les dates d’aparició dels castells com el context social i polític en què es van desenvolupar inicialment.
En aquest sentit, l’obra demostra l’existència, fins ara dubtosa, d’un ball de valencians vallenc actiu durant gran part del segle XVIII, a la vegada que realitza un estudi exhaustiu de la festivitat i els diferents balls existents al llarg d’aquell segle.
Així mateix, conté noves informacions sobre els primers castellers, com per exemple la troballa del primer enxaneta conegut, i aprofundeix encara més en la història dels germans Salvador i Josep Batet Llobera, considerats pels estudiosos com dues figures cabdals en les primeres dècades del fet casteller.
Potser el primer enxaneta conegut de la història va néixer abans del que imagines…#SomLaHistòria #OrigeniTradició #castellers @angeguet pic.twitter.com/2Mr30PjqXm
— Colla Vella (@collavella) 30 de novembre de 2017
Més concretament, la investigació del Dr. Cervelló permet conèixer nous detalls de les vides dels dos germans, les seves ideologies, el seu paper com a castellers i la relació que mantenien entre ells. Mentre que les hipòtesis fins ara plantejades haurien apuntat a una baralla entre els germans forçada per la rivalitat castellera i política, la nova documentació indica que van mantenir una relació fluïda i amistosa durant bona part de les seves vides, que van compartir colla durant anys i que mantenien una posició política molt similar.
“Els orígens del fet casteller: del ball de valencians als Xiquets de Valls (del segle XVIII al 1849)” es presentarà al local social de la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 3 de desembre a les 19h. La glosa anirà a càrrec del filòleg i historiador dels castells Xavier Brotons i comptarà també amb la presència de l’autor.
El llibre, resultat de la investigació del Dr. Cervelló, ha estat promogut per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Universitat Rovira i Virgili a través de la Càtedra URV per l’estudi del fet casteller i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona. L’edició de l’obra és de Cossetània Edicions.