Terrassa acollirà l’abril del 2021 la primera edició del Festival CinemaCastells, una cita amb la producció audiovisual al voltant del fet casteller que s’estrena coincidint amb la celebració del 10è aniversari de la inscripció dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El festival arrencarà “modest”, amb tres seccions de films documentals, promocionals i “altres arxius” de cultura popular, i deixa per més endavant una eventual secció de ficció. Al darrere del certamen hi ha la Revista Castells, que va idear aquesta iniciativa d’impuls a la producció cinematogràfica del fet casteller per tal de mantenir el “caliu” en una temporada castellera “en blanc”. Les produccions es podran presentar a partir del gener.
La primera edició del Festival CinemaCastells se celebrarà l’abril del 2021, i pretén establir un vincle entre la cultura popular i l’audiovisual, impulsant la producció cinematogràfica del fet casteller en un any especialment difícil per a les colles, que han vist com les diades, la temporada i el concurs de castells quedaven suspesos per la pandèmia.
El certamen tindrà tres seccions d’obra inèdita, cadascuna amb el seu palmarès. La secció documental admetrà cintes de més de 30 minuts que abordin qüestions relatives al món casteller. La secció de ‘Promocionals’ està destinada a donar visibilitat a produccions promocionals de les pròpies colles, o comercials de marques que utilitzen la imatge dels castells pels seus anuncis.
‘Altres patrimonis’ serà una finestra a produccions que parlin de manifestacions culturals que també han optat o han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, “com el flamenc o la dieta mediterrània”. Fora de concurs hi haurà una secció de “recuperació d’arxius” d’altres expressions de cultura popular, d’aquí o d’arreu.
La Revista Castells, que s’edita des del 2005 i ja va ser la impulsora de la candidatura dels Castells a la Unesco, continua apostant per la promoció del fet casteller amb aquest festival, i en un any especialment dur per la família castellera degut a la pandèmia. A més, el certamen relliga dos actius de Terrassa, com a ciutat de tradició castellera i alhora cinematogràfica (la ciutat vallesana ostenta el reconeixement de la Unesco Terrassa City of Film com a ciutat creativa de cinema).
El regidor de projectes audiovisuals del consistori, Pep Forn, ha explicat aquest dimarts que de seguida es van decidir a donar suport a la iniciativa de la publicació, i n’ha explicat l’origen. “La proposta es va començar a gestar al principi del confinament. Intuíem llavors que la temporada probablement la passaríem en blanc i vam començar pensar com ajudaríem a mantenir viu el caliu casteller i seguir projectant la imatge dels castells”, ha recordat.
Tant Forn com els editors de la revista, Santi Terraza i Jordi Roigé (director del festival), han manifestat que la cita neix “modestament” però amb voluntat de quedar-se, més enllà de la conjuntura de la covid-19. “El certamen arrenca amb modèstia perquè creixi de manera sòlida i es consolidi al calendari casteller i audiovisual”, ha destacat Roigé.
El període d’inscripcions per a la primera edició del festival s’obrirà previsiblement entre el gener i el febrer de l’any vinent, tan bon punt estiguin enllestides les bases del certamen, també a principis d’any. Queden diversos serrells per determinar, tal i com han admès els organitzadors, entre els quals la quantia i les modalitats de premis que s’atorgaran. Roigé ha admès també que entre els “objectius” del festival hi ha incloure en un futur una secció de ficció al voltant del món casteller, però això arribarà més endavant.