Guillem Andrés
Darrera l’aposta castellera de RAC1 hi ha una colla de periodistes que han sabut transmetre amb èxit la passió dels castells a un públic majoritàriament neòfit. El lideren els caps de colla Xavier Aymerich i Benet Iñigo que avui entrevistem. A la pinya hi ha la Maria Garcia, també la va envoltar l’Anna Vallhonesta. Una veu greu i potent, la de l’Aleix Santacana i el seu característic descarregaaaat, fa vibrar la ràdio quan es completa un castell.
Dissabte recolliran el Premi Joan Ventura i Solé de Periodisme Casteller atorgat per la Colla Joves Xiquets de Valls. Els vermells han reconegut el nou to de les retransmissions castelleres a la ràdio líder en català.
Les transmissions castelleres a Rac1 van començar al Concurs del 2012 i en la temporada següent ja es van ampliar les actuacions. Com sorgeix la idea i per quin motiu us vau decidir a transmetre actuacions?
Xavi Aymerich: Hi ha una conversa prèvia amb el director i després rebem l’encàrrec de cobrir el Concurs de Tarragona, i que aquesta fos diferent de les transmissions habituals de castells i que busquéssim l’aire Rac1. Aquest fet, possiblement, és el que ens ha apropat a les transmissions esportives en qüestió de transmetre l’emoció i passió.
Benet Iñigo: Volíem fer una transmissió que tingués el to desenfadat, proper i informal que marca la programació de Rac1. Sabem que ens dirigim a un públic general i segurament ens hi aproparem més en com ho fem que no en detalls o qüestions tècniques.
Què creieu que han aportat de nou les transmissions de Rac1?
B.I. Ja d’entrada, som la primera emissora generalista d’àmbit català que fa una transmissió d’una diada en directe. Això representa una empenta del món casteller… Hem innovat ja en el fet i després hem intentat donar-li el nostre propi to, però aquest va marcat pel tipus de públic que tenim.
X.A. Jo també afegiria l’ús de les noves tecnologies en el fet d’utilitzar Facebook, Twitter, Instagram i fins i tot fer Periscope de castells en concret. També hem tingut el carrusel casteller, en cobrir dues diades simultànies importants; com va ser el cas de La Mercè i Santa Tecla o Sant Narcís i Santa Úrsula. Són productes que fins ara no havien existit en ràdio generalista.
Sabem que ens dirigim a un públic general i segurament ens hi aproparem més en com ho fem que no en detalls o qüestions tècniques.
Més enllà de les transmissions, a Rac1 hi ha pocs productes castellers. Com valoreu aquesta cobertura?
B.I. Estem millorant-la. La temporada passada ja vam aconseguir que cada dilluns hi hagués una peça castellera a El món a Rac1 i la cobertura de dotze diades a peu de plaça per anar entrant en els butlletins.
També hem d’entendre que Rac1 té molts temes a tractar, però a poc a poc, a mesura que el món dels castells creix, ens ajuda a seguir apostant per ampliar la presència dels castells en l’emissora. El primer èxit jo crec que és que la mateixa gent de la ràdio, que mai s’havien interessat pels castells, ara ho han fet arran de les transmissions de Rac1.
X.A. La informació castellera va començar amb en Jordi Joan Alsina fent l’agenda del món casteller a La primera pedra. Hem anat incorporant nous elements i en l’actualitat pot ser que el Basté o el Bundó facin una tertúlia castellera de mitja hora en els seus programes.
Els esports a Rac1 han anat acompanyats del Barça de Guardiola, i nosaltres hem coincidit amb el boom casteller. Ens hi vam posar en el moment oportú.
També creieu, per tant, que part de la població s’està començant a interessar pels castells?
X.A. Crec que ara els castells arriben més fàcilment als castells. Et trobes més amb cròniques als diaris, hi ha diversos mitjans digitals… Ara ja no fa falta anar a la ràdio local per trobar la informació castellera.
B.I. La gent potser no et sabrà identificar un castell, però a poc a poc va calant i s’està estenent la cultura castellera.
Els esports a Rac1 han anat acompanyats del Barça de Guardiola, i nosaltres hem coincidit amb el boom casteller. Ens hi vam posar en el moment oportú.
A Rac1, i especialment en caps de setmana, els esports ocupen molt espai en antena. Això us impedeix tenir més presència?
B.I. Els esports han sigut una aposta de la casa des de fa molts anys i que ha funcionat. No crec que sigui això el que ens faci tenir més o menys presència. No tindria sentit fer una transmissió cada diumenge, hem de fer les transmissions en dates molt senyalades del món casteller.
A partir d’aquí fer un seguiment més continuat; afegir-hi resums del cap de setmana i la cobertura en els informatius de diades destacades.
X.A. Rac1 té tres potes molt clares: informació, entreteniment i esports. Si un dia de castells hi ha un moviment informatiu molt gran, és probable que tampoc hi hagi diada retransmesa.
A mesura que el món dels castells creix, ens ajuda a seguir apostant per ampliar la presència dels castells en l’emissora
S’ha pensat fer un programa setmanal de castells?
X.A. Sempre hi ha converses però no t’ho pots plantejar. A més, a Rac1, els programes setmanals els pots comptar amb els dits d’una mà.
B.I. Ens agrada més fer especials ben fets que no un programa fixe on, a més, potser no seria en un horari convenient. No és la filosofia i l’aposta que volem fer.
De cara a aquesta temporada, hi haurà noves diades o un petit canvi de format?
B.I. Estem planificant la temporada però la intenció és ampliar el nombre de diades. Fins ara teníem Sant Fèlix, Santa Úrsula i una de Tarragona; el Concurs o Santa Tecla.
X.A. La primera novetat d’aquest any és Sant Joan a Valls. Aquests anys hem anat cap el segon tram de temporada i acabàvem a Santa Úrsula. Ara tenim l’oportunitat de començar a Valls. És un nou repte i un nou al·licient, ja que no ens hi posem ja en la recta final. A més aquest any també ens han premiat des de Valls i és una forma d’agrair-los.
No tindria sentit fer una transmissió cada diumenge, hem de fer les transmissions en dates molt senyalades del món casteller
Fins ara heu acabat per Santa Úrsula. L’any passat, amb el 4de10fm dels Minyons de Terrassa, no vau pensar que hauríeu d’haver estat allà?
B.I. Es va intentar i, fins i tot a nivell personal, ens hauria agradat tenir l’àudio del 4d10fm. Al final per programació no va ser possible. Tenim la idea d’ampliar les diades i en aquest objectiu és evident que la de Minyons és de les primeres que et ve al cap.
X.A. Aquest any ens agradaria ser-hi, però fa falta saber com avança tot plegat. L’any passat, amb el carrusel, vam acabar cobrint cinc diades. Aquesta temporada les dates no quadren tant, aleshores es redueixen els carrusels, i la idea és ampliar. De moment tenim Sant Fèlix, Santa Úrsula, Concurs i Santa Tecla pràcticament segurs.
Com valoreu la cobertura dels castells en els grans mitjans?
B.I. És difícil valorar la feina dels altres. Evidentment cada mitjà es dirigeix a un públic diferent, i aquells que ho fan en sectors catalanoparlants, els castells són llaminers. El Diari ARA té una secció potent, al Punt-Avui cada dilluns hi ha una crònica. A mi m’agradaria que n’hi hagués més, especialment en premsa escrita i que s’hi apostés d’una manera més regular.
X.A. El Benet sempre diu que “si els castells fossin un producte americà, això ja estaria arrasant el món”. Tens la sensació que la gent s’hi va introduint, però potser falta acabar de fer la gran aposta i reafirmar que és un producte nostre, molt potent i en imatge encara més. Estem fent bona feina però falta la gran empenta final
Aquí tothom busca el propi benefici econòmic, però m’agradaria saber quantes places trepitgen aquests de RAC-1 al marge de les diades que radien?
Avui en dia, tothom pot exercir de periodista casteller per cantar descarregaaaat. Quanta hipocresia i quin nyap de premi ha atorgat la Colla Joves. Així els hi va…
Visca la Colla Vella!!!
Mira Isidre, jo sóc molt crític amb els periodistes en el camp dels castells (sobretot pels que no saben parlar amb propietat), i creu-me que RAC1 avui ha fet un treball impecable. Que haurien de trepitjar més places? per suposat, tant de bo anessin a la Bisbal, al Catllar, a l’Arboç, i tants altres llocs de primeríssim nivell. Però perquè la Joves els hagi donat un premi no vol dir que estiguin menyspreats ja d’entrada… no tot el que fa la Joves ha d’estar malament, no fotem! I per trolejar, tens molts altres camps per anar a fer el troll. Però crec que la iniciativa s’ha d’aplaudir, i l’execució d’aquesta, valorar molt positivament. No m’hagués imaginat mai anar a una diada amb la ràdio, i creu-me que no me n’he pogut desenganxar! (en part gràcies a la Joves i al temps que tarden per lligar castells bàsics de 9 i un 2d9fm). Estarà bé veure si fan el 2d9fm al Concurs amb el temps estipulat